Føler seg som «fattigunge»

Teater- og scenekunst får et løft i statsbudsjettet, men det gjelder ikke samisk teater.

Haukur Gunnarson

Teatersjef Haukur Gunnarson.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Det føles litt ut som fattigungen som står utenfor og ser julenissen dele ut gaver til de rike barna, sier Haukur Gunnarson til NRK.

Han mener Beaivváš Sámi Nasjonalteater blir forskjellsbehandlet av myndighetene.

– Forslaget til statsbudsjett tar for seg scenekunsten, og på dette feltet blir det en ganske stor økning. Det gjelder imidlertid ikke oss fordi vi ikke er definert under teater- og scenekunstsektoren, sier teatersjefen.

– Som førstehjelp til oss kunne for eksempel Kulturdepartementet øremerket fire millioner kroner til Beaivváš slik at vi kom høyere opp, sier han.

– Må vente til november

I forslaget til statsbudsjett har regjeringen foreslått totalt 107 563 000 kroner til samiske kulturformål. 77,2 millioner kroner er satt av til allmenne kulturformål, og dette er penger som Sametinget fordeler. Det er av denne potten Beaivváš Sámi Nasjonalteater får midler.

I år har Sametinget satt av 18,1 millioner til det samiske nasjonalteateret.

Teatersjefen sier han ikke vet eksakt før i november hva teateret får. Det er først når Sametinget vedtar det endelige budsjettet.

– Det kan bety at vi ikke får noe betydelig økning på driftsbudsjettet. Jeg vil likevel si at selv om det ikke var stor økning på kulturbudsjettet i 2012, så fikk vi likevel en stor økning. Klart vi håper på en økning, sier Gunnarson.

Han sier at teateret har en god dialog med Sametinget.

Haukur Gunnarson

Et slitt teaterbygg er hverdagen for Haukur Gunnarson.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Dette er noe vi jobber med kontinuerlig.

I Sametingets vedtak om budsjettbehov for 2014 heter det at det er behov for 11 millioner kroner til samiske teatere.

– Får ikke utnyttet ressursene

Teatersjef Haukur Gunnarson sier de ikke får utnyttet ressursene dersom rammene til teateret ikke økes.

– Vi vil jo produsere mer, har flere forestillinger og flere engasjerte skuespillere. Spesielt unge skuespillere. Dette hadde tjent det samiske publikummet godt, sier han.

I statsbudsjettforslaget er ikke et nybygg til teateret tatt med. Likevel øyner Gunnarson bedring.

– Det er i alle fall en uttalt vilje fra Sametingets side å gjøre noe. I det nye sametingsrådet er det stor vilje til å realisere et teaterbygg. Vårt ønske og håp er at det blir et vedtak i 2014, grunnlovsjubileumsåret, både i Sametinget og Kulturdepartementet at man setter i gang forprosjektet for et nytt teaterbygg, sier han til NRK.