NRK Meny
Normal

Føler seg ikke trygg for å bli forsvarlig behandlet ved sykdom

Bare 7,7 prosent av de spurte i Kautokeino sier i en meningsmåling at de føler seg svært trygg på at det samlede sykehustilbudet i Finnmark gir dem en forsvarlig behandling om de skulle bli syk.

Kautokeino
Foto: Marie Elise Nystad / NRK

NRK Sápmi arrangerer i kveld valgdebatt i Kautokeino, hvor blant annet trygghet ved sykdom er tema.

Du kan se nettsendingen her:

Valgdebatt i Kautokeino

Nesten halvparten føler seg ikke trygg

Nesten halvparten av de spurte i en meningsmåling, tilsammen 43,7 prosent, sier at de ikke føler seg trygg på at det samlede sykehustilbudet i Finnmark gir dem en forsvarlig behandling om de skulle bli syk. 20,7 prosent svarer svært lite trygg og 23,4 prosent svarer ganske lite trygg.

19,6 prosent føler seg ganske trygg og 7,7 prosent føler seg svært trygg.

28,6 svarer at de føler seg verken trygg eller utrygg i spørreundersøkelsen som Sentio Research har gjort for NRK Sápmi.

Når man regner dette om til standardiserte skårer, hvor 0 er svært lite trygg og 100 er svært trygg, så blir snittet 42,6 i Kautokeino. Normalen i Norge på dette spørsmålet er 68.

– Dårlige tall

Ordfører Klemet Erland Hætta

Dagens ordfører i Kautokeino og ordførerkandidat for Samefolkets parti Klemet Erland Hætta

Foto: Liv Inger Somby

Dagens ordfører i Kautokeino og ordførerkandidat for Samefolkets parti Klemet Erland Hætta synes dette er dårlige tall.

– Det kommer nok av at vi har lang reise til sykehus. Kautokeino er den kommunen med lengst vei til sykehus. Jeg tror også at det at ambulansefly ikke lenger kan lande i Kautokeino har gjort at situasjonen har blitt verre enn før. Det kan være en av grunnene til at folk ikke føler seg så trygg.

Hætta mener at legesituasjonen lokalt er bra, men sier at hvis man må sendes videre, så er det en lang vei til sykehus enten i Hammerfest eller Tromsø.

– Og det er ikke så enkelt når man er syk.