Hopp til innhold

Nordlys, lávvu og reinsdyr til FN

FNs fond for urfolk fyller 30 år. I den forbindelse får en lokal fotograf fra det høye nord sine bilder utstilt i Europas viktigste FN-by.

Reinkappkjøring under påskefestival i Karasjok

Dett bildet som Kjell Harald Sæther fra Karasjok har tatt av reinkappkjøring under påskefestivalen i Karasjok skal utstilles i FN i dag.

Foto: Kjell H. Sæther

– Det var veldig artig at de fant en liten fotograf i Sápmi, sier Kjell H. Sæther og slipper en blid latter.

Sæther ble kontaktet av FN, som hadde lagt merke til at han tar mye bilder.

– Så jeg sendte inn fem bilder, og at to av dem ble valgt ut til en så stor utstilling er jo storartet.

Ordfører Kjell Sæther

Kjell H. Sæther har i mange år vært en ivrig lokalfotograf.

Foto: Anne Berit Anti / NRK

FNs frivillige urfolksfond – 30 år

Utstillingen han snakker om heter «Empowered peoples, living cultures», på norsk «Styrket folk, levende kulturer». Fotoutstillingen er en markering av 30 års jubileet for FNs frivillige urfolksfond, og åpnes på tirsdag kl 18 i Nasjonspalasset i Genève i Sveits.

FN har sitt nest største kontor i Genève, med blant annet FNs menneskerettighetsråd (UNHRC), FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det ene av bildene til Sæther er av nordlyset som danser grønt over lavvoer. Det andre er av reinkappkjøring under påskefestivalen i Karasjok.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Palais des Nations

Palais des Nations eller Nasjonspalasset er det nest største kontoret til FN, og ligger i Europas viktigste FN-by Genève i Sveits.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Bilde av same på FNs talerstol

En som også skal utstilles, men han som objekt på to bilder, er Tuomas Aslak Juuso, som faktisk befinner seg i Genève for tiden.

– Ja, jeg er her som representant for Samerådet, vi har jobber med etterarbeidet av urfolksdeklarasjonen, forteller han.

Bildet av Tuomas Aslak Juuso som er utstilt i Genève

Tuomas Aslak Juuso har den siste uken vært i Genéve i forbindelse med arbeidet med FNs urfolkserklæring. Her er bildet av han som er utstilt.

Foto: Privat

På bildet er han i sving under FNs permanente forum for urfolk.

– Ja det er et bilde av meg mens jeg holder et innlegg under verdenskonferansen for Urfolk i FN-bygningen i New York.

Sørger for at urfolk kan delta i FN

FNs urfolksfond har vært viktig for at urfolk skal kunne delta i FN sammenheng, forklarer styremedlem i fondet, Anne Nuorgam.

– Fondet har en bred virksomhet. Urfolk kan søke om reisestipend til møtene i det permanente forumet for urfolkssaker, ekspertmekanismen til urfolk, og i tillegg er det mulig å søke støtte til å kunne reise til FNs menneskerettighets overvåkingsorganer, forteller hun.

Pengestøtten tildeles til syv urfolksområder; Stillehavet, Nord Amerika, Asia, Afrika, Latin Amerika, Russland, og til de arktiske områdene.

– Vi forsøker å støtte urfolk i alle verdens urfolksområder slik at urfolksrettigheter utvikles innenfor FN systemet og i de aktuelle områdene.

Anne Nuorgam

Styremedlem i FNs frivillige urfolksfond, Anne Nuorgam, mener fondet har vært viktig for urfolksrettigheter verden over.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Da fondet ble opprettet i 1985 var formålet å gi støtte til de urmenneskene som ønsket å delta i arbeidsgruppen for urfolk i FN.

– Etter at urfolkssaker har blitt behandlet i FN systemet har urfolksrettigheter blitt sterkere implementert i menneskerettighetene, og virksomheten har blitt utvidet, så det frivillige fondet har stor betydning for styrkingen av urfolksrettigheter, sier Nuorgam avslutningsvis.

Som et frivillig fond er fondet avhengig av at statene gir støtte til fondet. Av de nordiske landene er Norge, Danmark og Finland faste givere, mens Sverige som en stund ga penger, har sluttet å gi penger til fondet for noen år siden.

Nordlys lávvu

Nordlysbildet over lavvoer er noe man sannsynligvis bare ser helt nord i verden. Vertsskapet for utstillingen «Empowered peoples, living cultures» er Norge, permanente oppdrag i Guatemala, Finland og Mexico.

Foto: Kjell H. Sæther

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.