NRK Meny
Normal

Flyttet til Norges kaldeste plass for å realisere drømmen om Grønlands-tur

Turnuslege Therese Ursula Hildan (32) har en spesiell grunn til at hun flyttet fra Bærum i Akershus til Karasjok i Finnmark.

Dan Robert Larsen intervjuer Therese Ursula Hildan. Foto/redigering: Nils John Porsanger.

SE VIDEO: Therese Ursula Hildan er blitt en kjent skikkelse i Karasjok. Det er nemlig ikke mange som kommer drassende på tre bildekk hver morgen og ettermiddag. - Foto/redigering: Nils John Porsanger

– Her i Karasjok er jeg sikret snørike vintere. Så har vi jo vidda rett utenfor døra, Finnmarksvidda. Fantastiske naturmuligheter. Masse skiløyper og lysløyper. Jeg ønsket meg hit og fikk heldigvis jobb her, forteller den blide kvinnen fra Bærum i Akershus fylke.

Therese drar tre bildekk etter seg hver dag til og fra jobb, én time hver vei. Slik forebereder hun seg til de 600 kilometerne hun snart skal gå på ski over Grønland.

– Jeg har gledet meg i over et år nå. Skulle ønske jeg skulle dra i morgen, forteller Therese Ursula Hildan da NRK møter henne tirsdag morgen før hun skal på jobb.

En tur til 75.000 kroner

Snart er turnustiden over og i begynnelsen av mars starter hun i en fast stilling som lege i Karasjok.

– Det føles veldig bra. Det passer meg nemlig veldig godt å bo her, fastslår hun.

Drømmeturen på ski over Grønland har hun booket gjennom et norsk selskap som arrangerer slike turer. Therese har ikke latt seg skremme av prisen på 75.000 kroner.

– Flybillettene koster en del, og selve opplegget er også veldig kostbart. I tillegg må vi ut med en god del i forsikring. Dette regnes nemlig som en ekstremtur med forholdsvis stor risiko og slikt blir ikke dekket av vanlig forsikring, forklarer Hildan.

Selve skituren over Grønland starter etter planene i slutten av april og ferden over isødet tar cirka én måned.

Therese Ursula Bildan

Å dra på bildekk er temmelig mye hardere enn vanlig gange og anbefales for de som skal på eksremtur. – Denne treningen er bra for både styrke og utholdenhet, forteller Therese Ursula Hildan.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Norges kaldeste plass

For Therese er det allerede blitt en rutine at hun tar på seg selene og fester de tre bildekkene før hun starter på rusleturen til jobben.

– I dag er det ikke nysnø, og derfor er det mindre friksjon og lettere å gå.

– Hva tenker du på når du går sånn?

– Åh, alt mulig. Hva jeg skal lage til middag, og hvilke pasienter jeg skal ha på jobben. Alt mulig rart.

Karasjok er Norges kaldeste plass. Første nyttårsdag 1886 ble det målt -51,4 grader i Karasjok, som også er den offisielle kulderekorden i Norge.

Det kaldeste Therese hittil har opplevd er -42,4 grader i januar i år.

– Det føltes faktisk ikke så kaldt. Her er det så tørr luft og vindstille. I tillegg bruker jeg en spesiell pustemaske når det er skikkelig kaldt. -20 i Oslo føles mye kaldere. Der er det nemlig mer luftfuktighet og vind, sier Hildan.

Etter at hun er vel fremme utenfor helsesenteret i Karasjok, parkerer hun bildekkene ved siden av inngangen.

– Det er en deilig start på dagen.