Flykter til varmere strøk

Flere og flere lengter etter den varme sommeren og velger derfor å reise sør i landet.

Regn

Et mindre ukjent syn å stå opp til i Sapmi. Illustrasjonsbilde

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK Sápmi

Issát Áilo Gaup fra Kautokeino forteller at sommeren ikke har vært helt den han hadde håpet på. På sommeren skal man fore myggen og ikke sitte inne foran peisen, forteller Gaup.

–Jeg våknet i dag tidlig og kokte morgenkaffen, når jeg så ut vinduet da bestemte jeg meg, nei nå er det på tide å reise til varmere strøk.

Issat Ailo Gaup

Issát Áilo Gaup

Foto: Privat

Sommeren i Sápmi ligger ikke an til å bli den varmeste. Gaup legger heller ikke skjul på at det varme været er noe han og familien setter pris på.

–Jeg liker å være ute. Jeg liker å sykle sammen med barna mine men det er ikke så veldig artig når været er på den kalde siden.

Er ikke alene

Gaup forteller videre at han ikke er alene om savnet etter varmen, også flere synes at solen godt kunne lyst opp Sápmi.

–De synes også at det er litt trist når været er som det er. Men slik er det, og det er ikke mye å gjøre med det, annet enn å flykte.

Etterlengtet reise

Når været ikke holder mål, kan ulike tiltak være nødvendig. Sist gang Gaup grillet, satt han ute i kulden med lua på hodet. Nå har Gaup bestemt seg for å reise til varmere strøk og forteller videre at varmen skal virkelig nytes.

–Det første jeg skal gjøre er å sette meg ut å nyte det varmen, og grille selvfølgelig. Det har jeg lengtet lenge etter.

–Nå har det vært lenge siden sist, det blir litt rart. Jeg reiser ikke alene, kona og barna tar jeg selvfølgelig med meg.