Hopp til innhold

Flertallet i kommunestyret enig: Gruvedebatten skal legges død

Flertallsgruppa har kommet fram til at de ikke vil ha en konsekvensutredning av fremtidig gruvedrift i Biedjovággi i Kautokeino.

Johan Vasara

Påtroppende ordfører i Kautokeino Johan Vasara

Foto: Åse Pulk/NRK

Valglogo

Arbeiderpartiet og Guovdageainnu Johttisápmelaččaid listu/Kautokeino Flyttsameliste har 29.09.15 blitt enige om en intensjonsavtale med målsetning om å danne et flertallssamarbeid i Kautokeino kommune for perioden 2015-2019.

Glad

– Vi har hele tiden hatt en veldig god kommunikasjon med Flyttsamelista og jeg er glad for at vi nå har en intensjonsavtale på plass om å forhandle videre, sier påtroppende ordfører i Kautokeino Johan Vasara.

Partene går inn for at Johan Vasara fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører med Anders S. Buljo fra Flyttsamelista som varaordfører.

Buljo sier at det var naturlig at Vasara blir ordfører, siden de fikk flere stemmer i valget.

Anders S. Buljo

Flyttsamelistas Anders S. Buljo er allerede på jobb på fjellet dagen etter at partiet underskrev intensjonsavtale med Ap om et flertallssamarbeid.

Foto: Privat

– Det var ikke naturlig av oss å kreve ordførerposisjonen. Vi har hatt en god kommunikasjon med Johan allerede før valget. Da valgresultatet ble kjent, så fortsatte vi den gode kommunikasjonen, sier Buljo.

Anders S. Buljo er fornøyd med å få varaordførervervet.

– Vi er fornøyde med å endelig komme i posisjon og at vår politikk blir synlig i kommunen. Vi er fornøyde med samarbeidet.

De ser fordeler ved at det nå er bare to partier i posisjonen.

– Vi ser fordeler ved det, men vi kjenner også at vi har et godt samarbeid med de andre partiene. Folket har valgt oss alle og vi må arbeide sammen for å finne gode løsninger for folket i Kautokeino. Vi vil jobbe for et samarbeid i kommunestyret.

Fikk tilbud om annet samarbeid, men avslo

Flyttsamelista fikk også tilbud fra andre partier i Kautokeino om samarbeid. Venstre, Høyre og Samefolkets Liste tilbød Flyttsamelista ordførervervet ved et samarbeid.

– Det stemmer. Mindre enn et døgn før vi underskrev intensjonsavtalen med Ap fikk vi et annet tilbud. Vi hadde kommet såpass langt med kommunikasjonen med Ap at vi valgte å fortsette der, fordi vi så mye bra i dette samarbeidet. Det vi har sett etter valget er at vi har hatt en veldig god kommunikasjon med Arbeiderpartiet og det verdsetter vi. Vi tenker likt i forhold til hvordan vi skal fremme kommunen, og vi har fått mye av vår politikk gjennom i dette samarbeidet, noe vi er veldig fornøyd med.

Sier nei til konsekvensutredning

Flertallsgruppa har kommet fram til at de ikke vil ha en konsekvensutredning av fremtidig gruvedrift i Biedjovággi i Kautokeino.

– Vi ble fort enige om at slik situasjonen i dag er i forhold til rettssituasjonen og rammeverket i forhold til skatteinntekter, så ser ikke vi at det er mulig å starte gruvevirksomhet i denne perioden. Dette var ikke en vanskelig sak å bli enige om, sie Vasara.

– Er det slik at all gruvedebatt nå skal stilne?

– Vi har blitt enige om at den skal stilne i denne fireårsperioden, slik at vi får fred til å jobbe for å bedre rettighetene og rammevilkårene. Denne debatten har tatt veldig stor plass i kommunepolitikken. Vi vil nå sette fokus på andre saker som er viktige for folk, sier Buljo.

Økonomien største utfordring

Arbeiderpartiet og Flyttsamelista har kommet til enighet om hovedlinjene for samarbeidsavtalen for kommende periode, og innleder nå forhandlinger om detaljene i avtalen. Blant annet hvordan de skal forbedre økonomien i Kautokeino kommune, som er en ROBEK-kommune.

– Dette skal komme fram når vi forhandler om detaljene. Vi er enige om at vi må sette igang visse tiltak hvor vi ser på økonomien og pengebruken i kommunen.

Det er 16 år siden Flyttsamelista sist var i posisjon i Kautokeino. Anders S. Buljo ser på økonomien i kommunen som den største utfordringen framover.

– Vi må få retta opp det store underskuddet fort slik at økonomien igjen blir slik at vi kan planlegge framover og investere mer.

Lover endringer

Den nye flertallsgruppa lover endringer i Kautokeino.

– Vi vil først se på økonomien, som også inneholder arbeidsgiveransvaret til kommunen. For eksempel skal vi se på hvordan ansettelsene og stillingsprosentene er og slike ting. Så tror jeg at vi i Ap bærer et ansvar for å løfte Kautokeinos politikk og våre intensjoner til riksnivå og fremme våre behov der. Det er mange store prosjekter som er i gang, blant annet byggeprosjekter, og jeg håper at vi kan nå bedre fram med dette enn det er gjort før.

En av landets yngste ordførere

Det er 40 år siden at Arbeiderpartiet har ordførervervet i Kautokeino. 27 år gamle Vasara blir en av landets yngste ordførere og den yngste noensinne i Kautokeino.

– Det er en spesiell følelse. Det er en stor ære å få tilliten fra velgerne og støtten fra Flyttsamelista. Det betyr mye for oss, sier Vasara ydmykt.

Da Johan Vasara var rødruss i Kautokeino var russenavnet hans «Ordføreren». Det ser ut som om det går troll i ord.

– Medelevene mine brukte å erte meg med at jeg er som en ordfører. Det kom av det at jeg allerede da var veldig interessert i politikk og jeg meldte meg inn i AUF. Derfor ga de meg dette navnet, ler den påtroppende ordføreren i Kautokeino Johan Vasara.

Korte nyheter

 • Ida Helene:– Mii eat mieđa badjelgehččojuvvot

  – Dat lea mannan bures, ja lea issoras váivi ahte mii fertet čoahkkanit dákkár vuogi mielde ođđasit. Mii leimmet doivon ahte eat galgan dárbbašit dahkat dan.

  – Mus lea dakkár dovdu ahte lea jaska ovdal go stoarbma álgá, mis galgá hui stuora čalmmusteapmi, mii leat juo álgán báidnigoahtit olles gávpoga sámi elemeanttaiguin ja leavggaiguin ja muittuhusaiguin olmmošvuoigatvuođaid rihkkuma birra.

  Miellačájeheaddjit galget maiddái lágidit miellačájeheami Stuoradikki olggobealde, ja doppe áigot doallat sártniid ja kulturovdanbuktimii.

  – Mii áigut čájehit ahte mii eat mieđa badjelgehččojuvvot.

  Nu muitalii demonstránta Ida Helene Benonisen olggobealde stáhtaministara kantuvrra Fosen demonstrašuvnnain otne iđđes.

  Stuorradikke olggobealde álget demonstrašuvnnat otne dii. 14.00.

  Ida Helene Benonisen
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Ida Helene:–Vi kommer til å vise at vi nekter å bli oversett

  – Det har gått fint, det er utrolig trist at vi er nødt til å samles på denne måten igjen. Vi hadde håpet på at vi skulle slippe det. Vi holder oss samlet.

  – Jeg føler at det er stille før stormen, vi skal ha en kjempe stor markering, vi har allerede begynt å farge hele bybildet med samiske elementer og flagg og påminnelser om menneskerettighetsbruddet. Vi lader litt opp.

  Demonstrantene skal også holde demonstrasjoner utenfor Stortinget og der skal de holde apeller og de skal holde kulturinnslag.

  – Vi kommer til å vise at vi nekter å bli oversett.

  Det fortalte demonstrant Ida Helene Benonisen utenfor statsministerens kontor under Fosen demonstrasjonene i morgentimene.

  Demonstrasjonene utenfor Stortinget starter i dag klokken 14.00.

  Ida Helene Benonisen
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Fosen-protester: Løvebakken ble «Reinsdyrbakken»

  Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget.

  Lørdag er det 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen bryter med menneskerettighetene. I den forbindelse er det varslet en demonstrasjon foran Stortinget, samt et demonstrasjonstog.

  Fredag kveld forberedte aksjonistene seg. Det gjorde de blant annet ved å «endre» navnet på Karl Johans gate, skriver VG.

  Byttet gatenavn

  Aksjonistene hengte blant annet opp et navn som kan henvise til den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg over det ene gateskiltet. Hun regnes som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.

  Nedover mot Jernbanetorget var paradegaten preget av plakater som henviste til aksjonen.

  De kjente løveskulpturene på Løvebakken har også blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det samme har bysten av Christian Michelsen.

  (NTB)

  Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget. De kjente løveskulpturene på Løvebakken har blitt utstyrt med reinsdyrgevir
  Foto: NTB