Flere tusen i protest mot regjeringen

Australias statsminister ønsker å stenge 150 aboriginersamfunn – i dag samlet protestantene seg i Melbourne.

Mange har engasjert seg på Twitter og lagt ut bilder av protestene i Melbourne

Flere har delt bilder på Twitter, slik som posten med denne teksten: «Regjeringen planlegger å legge ned 150 aboriginer landsbyer. Så vi skrur av Melbourne.»

Foto: Faksimile / Twitter

Hashtagen #SOSBLAKAUSTRALIA brukes på Twitter for å vise sin støtte til urbefolkningen i Australia. Forkortelsen står for «Stop the Forced Closure of Aboriginal Communites in Australia», på norsk: «Stopp tvangsnedleggelsen av aboriginer samfunn i Australia».

I dag har flere tusen gått i demonstrasjonstog i Melbourne, Australias nest største by og hovedstad i delstaten Victoria.

– Kan ikke subsidiere livsstilsvalg

Den australske nyhetskanalen ABC Indigenous skriver at landets statsminister Tony Abbott skal ha sagt følgende om grunnen til at regjeringen har besluttet å stenge 150 av lokalsamfunnene til landets urfolk - aboriginene:

– Det vi ikke kan gjøre, er å i uendelighet subsidiere livsstilsvalg, dersom disse livsstilsvalgene ikke samsvarer med bidrag til det australske samfunnet som alle bør gi.

Kaller det for et håpløst utsagn

Det har fått både aborigin ledere og andre til å reagere.

– Et svært skuffende og håpløst utsagn av statsministeren. Disse menneskene bor faktisk i sine hjemområder, og det affekterer deres kulturelle aktiviteter, deres tradisjonelle titler, sa urfolksleder Noel Pearson til The World Today i mars.

Også statsministerens urfolksråd, Warren Mundine, mener man ikke kan kalle måten urfolk lever på for et livsstilsvalg.

– Det er ikke så enkelt. Man kan ikke sammenligne det med noen fra Sydney som bestemmer seg for å forandre livet sitt og flytter ut i villmarken. Det handler om deres liv, om deres essens, om hele deres kultur.

Protester også i Sydney

Også mediekanalen SBS skriver om protestmarsjen i Melbourne. De skriver at det også var protestmarsj i Sydney. Et av slagordene i marsjen skal ha vært:

– Nok er nok – hvor er rettferdigheten for aboriginene?

Til tross for at aboriginene kom til Australia for mellom 50.000 og 70.000 år siden, så er de fortsatt ikke anerkjent som ufolk.