Flere samiske premierer på TIFF

Samiske filmer har en sentral plass i neste års Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF).

Joikefeber

Ellen-Astri Lundbys film «Joikefeber» er en av de samiske filmene som har premiere under TIFF 2014.

Foto: Pressebilde / TIFF

To samiske premierefilmer handler om joik. Den ene er Maj-Lis Skaltjes film «Juoigan» (Joik) og Ellen-Astri Lundbys film «Joikefeber».

En annen spennende film er «Olga - to my friends» av Paul-Anders Simma, som er filmet i Russland.

Også «Portraits from Varangerfjord – Várjjatvuotnalaččat» av Egil Pedersen og animasjonsfilmen «Den magiske tiden» av Kine Aune er interessante.

Dokumentaren «Sámi jienat - Voices of Sápmi» av Alistair Fowler og Ken Are Bongos kortfilm «Elle Márjá Eira - Giehka (Cuckoo)» har også premiere på TIFF.

TIFF arrangeres 13. til 19. januar 2014 og i neste års festival er det rekordmange filmer i Film fra Nord-programmet som får sin verdenspremiere i Tromsø. Filmene viser et spennende mangfold av film fra Barentsregionen.

I TIFF-programmet i 2014 er både Norge, Sverige, Finland, Canada, Russland og Grønland/Danmark representert.

– En viktig arena for samisk film

Direktør Anne Lajla Utsi ved Internasjonalt samisk filmsenter sier at TIFF er en særdeles viktig arena for samisk film.

Anne Lajla Utsi

Direktør Anne Lajla Utsi.

Foto: Privat

– Etter nordnorske forhold er TIFF en forholdsvis stor festival. Her får samiske filmskapere og andre som jobber med samisk film møte et stort publikum, folk i filmmiljøet, andre bransjefolk og de som sitter på pengekassa, sier Utsi.

Hun har sett nesten alle de samiske filmene som er representert i neste års TIFF og hun mener at filmene viser et godt bilde av samisk film per i dag.

– For tiden lages det mer samisk film enn noen gang. Dette er blant annet et resultat av det utviklingsarbeidet vi ved Internasjonalt samisk filmsenter har gjort gjennom flere år, forklarer Utsi.

Internasjonalt samisk filmsenter (ISF) ligger i Kautokeino og har som formål å opprettholde og utvikle den samiske filmproduksjonen.

ISF skal bidra til dette ved å gi tilskudd til utvikling og produksjon av kort- og dokumentarfilmprosjekter, samt andre formater som anses særdeles viktige for å utvikle samisk film.

Vil lære å joike

I forhåndsomtalen av filmen «Joikefeber» får vi vite at vi skal bli kjent med Ylva. Hun er en samisk-norsk jente, som ønsker å komme i kontakt med sin samiske arv ved å lære seg å joike.

Hun får personlig møte samiske stjerner som Mari Boine, Johan Sara Jr. og Ole Larsen Gaino.

Den samiske joiketradisjonen befinner seg mellom ytterpunktene skam og stolthet. Filmen er imidlertid som en underholdende cabaret og fortellingen beveger innom flere forskjellige sjangre.

Slutten er slik at den kan gi seerne en skikkelig joikefeber.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Regissøren av filmen heter Ellen-Astri Lundby og hun er fra Lambertseter i Oslo.

Filmskaperen fikk aldri høre noe om sin samiske familie da hun vokste opp. Først da moren flyttet på aldershjem, fant Ellen-Astri samelua på loftet.

Hennes første film «Min mors hemmelighet» handler nettopp om dette. Filmen vant samisk filmpris i 2009 og har vært vist både i Norge og utlandet og har høstet flere utmerkelser.

En ufortalt historie om joik

Om filmen «Juoigan» av Maj-Lis Skaltje (73) fortelles det at den forteller den ufortalte historien om en av de eldste musikkulturene i Europa.

Filmfortellingen i kortfilmen kaster også lys over en mørk tid med undertrykkelse og demonisering av joik. Dette er en grell kontrast til gleden, humoren og hengivenheten til naturen, dyr og personer som blir uttrykt gjennom joiken.

Filmen tar sikte på å vise hvordan det samiske folket fant sin egen musikalske sti.

Maj-Lis Skaltje er en samisk-svensk journalist, forfatter og kunstner. I 2005 laget hun dokumentarfilm om den samiske forfatteren Johan Turi.

Hun er oppvokst i Báste sameby i nærheten av Harrå nordvest for Gällivare, der hennes far John Skaltje var reineier. Hun utdannet seg i samfunnvitenskap og tok en fil.pol.mag.-eksamen ved Uppsala universitet.

Alene i en reindriftshytte

«Olga - to my friends» er en fortelling om Olga, som bor alene i en reindriftshytte i den russiske tundraen. Hennes oppgave er å passe på et lager med boksproviant, som er reindriftsutøvernes eneste faste matkilde om sommeren.

Matlageret er også et fristende mål for russiske fiskere, soldater og gruvearbeidere som beveger seg i fjellene i et økende antall.

Siden hun er alene uten politibeskyttelse, er det ikke alltid like lett for Olga å beskytte seg mot angrep.

Paul-Anders Simma (54) er en samisk filmregissør og journalist bosatt i Tromsø.

Han vokste opp i grensetraktene mellom Sverige, Norge og Finland og utdannet seg til filmregissør ved Dramatiska institutet i Stockholm. Han har laget en rekke prisbelønte kortfilmer, spillefilmer og dokumentarfilmer.

Simma har arbeidet i Sveriges Television og ved Nordnorsk filmsenter.

Flere portretter

«Portraits from Varangerfjord – Várjjatvuotnalaččat» er en kort dokumentar filmet i Nord-Norge.

Filmen viser flere portretter av mennesker som er sterkt knyttet til naturen, gamle samiske tradisjoner og det lille samfunnet de lever i.

Egil Pedersen (37) er fra Sirma i Tana. Han er regissør og filmskaper. Han har laget filmene «Isdammen» (2010), «Outcast in the Mirror» (2011) og «Portraits from Varangerfjord – Várjjatvuotnalaččat» (2013).

Animasjonsfilm rettet mot barn

«Den magiske tiden» er en kort animasjonsfilm rettet mot barn.

Kjernen i historien er en «magisk tid» i en reinkalvs liv, og filmen følger en kalv fra den kommer bort fra moren sin til den finner henne igjen ett år senere.

Reinkalv dier

Illustrasjonsbilde av en reinkalv som dier.

Foto: Madeleine Lagergren

Filmen tar oss med på en poetisk reise gjennom fortid og nåtid, basert på både naturens gang og tidlige samiske bosetninger, alt sett gjennom den bortkomne kalvens øyne og opplevelser.

Kine Aune er blant de mest erfarne animasjonsregissørene i landet og har en lang og variert produksjon bak seg. Hennes produksjonsselskap KineFilm samarbeider med Qvisten Animation på dette prosjektet, som de også gjorde på Aunes forrige kortfilm «Baker'n».

Samiske stemmer

«Sámi jienat - Voices of Sápmi» er fortellingen om et samisk kor som gjenoppdager sin rike og unike arv og gleden av å joike sammen.

Sámi Jienat koarra

Det samiske koret «Sámi jienat» har med sang- og joikeglade folk fra hele Sápmi.

Foto: Anne Olli / NRK

De beskriver hvordan joiken fungerer og hvordan den har utviklet seg gjennom flere århundre, til tross for motstand fra majoritetssamfunnet og ofte innenfor sitt eget samiske lokalsamfunn.

Vi får møte et kor som redefinerer sin musikalske tradisjon til en moderne tid, en reise som reflekterer et urfolkssamfunns kulturelle kamp.

Regissøren Alistair Fowler holder til i London og har sin bakgrunn i grafisk design og kunst (art direction). Han har laget en rekke kortfilmer som er påvirket av hans visuelle stil og prespektiv som regissør.

Ingen vet hva morgendagen bringer

Forhåndsomtalen av Ken Are Bongos kortfilm «Elle Márjá Eira - Giehka (Cuckoo)» er noe kryptisk.

Ingen vet hva morgendagen bringer. Hvis du ser inn i kaffegruten, så kan du få en spådom.

Hvis du lytter godt nok så kan du høre advarselen fra gjøken, men ingen vet hva den vil.

Naturen følger ikke en tikkende klokke. Den har sin egen tid som den følger nøye.

Ken Are Bongo er fra Kautokeino. Han er en producer, regissør og fotograf ansatt i produksjonsselskapet Kautokeino film. Sin filmutdanning har Bongo fra Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg.