Hopp til innhold

Solgte og brukte kilowatt til samme pris

Fjernvarmeanleggene i Karasjok og Lakselv har ikke vært i drift siden før sommeren, og flere offentlige bygg har måttet ty til andre varmemetoder. – Det er for dyrt å drive det, sier teknisk leder Gunnar Strømsvik.

Fjernvarmeanlegg er ute av drift i Karasjok.

Fjernvarmeanlegget i Karasjok er ute av drift på grunn av for høye kostnader. Foto: Nils-John Porsanger

Bygg som rådhuset, helsesenteret og skolen i Karasjok er vanligvis tilknyttet Hexa Bioenergi AS på vinterstid for å sørge for tilstrekkelig med varme. Denne sesongen har de imidlertid valgt å ikke skru på anlegget, fordi de taper penger på driften.

– I tre år har vi mer eller mindre subsidiert varmen, og det får jeg ikke lov av styret til å fortsette med, naturlig nok, forklarer Strømsvik.

Opp i opp

Differansen mellom det Hexa Bioenergi bruker i kilowatt og det de får betalt for kilowatt er nemlig tilnærmet null, noe som førte til valget om å stanse driften av fjernvarmeanleggene i både Karasjok og Lakselv.

– Det er veldig beklagelig. Vi hadde et håp om at energiprisen skulle stige, siden prisen på det vi leverer sammenlignes med strømprisen. Men slik ble det ikke, forklarer den tekniske lederen.

Fjernvarmeanlegg

Det er ingen aktivtet i fjernvarmeanlegget til Hexa Bioenergi hverken i Karasjok og Lakselv.

Foto: Nils-John Porsanger / NRK

Nå ønsker han å få til en samarbeidsavtale med kommunene og Enova, i et håp om å få anleggene oppe å gå igjen.

– Hvorfor har dere tatt en så lav kilowattpris?

– Da vi startet for tre år siden var det vanskelig å finne en avtale som var god nok, så vi aksepterte kanskje en for lav pris den gang. Nå er målet å få til en avtale som gjør at kommunene får den varmen og energien de skal ha til en grei pris.

Ukjent for kommunen

Trygve Nilsen er teknisk sjef i Karasjok kommune. Han forteller til NRK Sápmi at han har forsøkt å ta kontakt med Hexa Bioenergi flere ganger i høst for å få rede på hvorfor anlegget er ute av drift, uten å lykkes.

– Vi vet ikke hvordan ståa er annet enn at det ikke er i drift.

– Vil det være aktuelt for dere å samarbeide for å få anlegget opp å gå igjen?

– Det kan jeg ikke svare på nå. Først må vi se på hva som er årsaken til at alt stoppet opp.

Korte nyheter

 • En million ekstra til Samisk kunstnerråd

  Samisk kunstnerråd får én million kroner ekstra i årlig bevilgning om den nye samiske forfatterforeningen godtas som fullverdig medlem i rådet. Mun dajan – Foreninga samiske forfattere ble stiftet etter at Sámi girječálliid searvi/Samisk forfatterforening endret medlemsskravene for å organisere kun samiskspråklige forfattere. Foreningen Mun dajan organiserer samiske forfattere uavhengig av hvilket språk de publiserer på.

  Samisk kunstnerråd har ikke innlemmet den nye foreningen som medlem i rådet. .Sametinget vil tilbaketrekke økningen om foreningen ikke tas inn som medlem.

 • ÁRRAN 360° vises på TIFF 2023

  ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

  – Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen.

  ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum
 • ÁRRAN 360° čajehuvvo TIFFas 2023

  Čájáhus máhccá ruoktot Sápmái ja Norgga vuosttaščájálmas šaddá Romssa internašunála filbmafestiválas ođđajagimánus.

  ÁRRAN 360° lea hybrida gaskkal álgoálbmot muitalusaid ja innovatiiva teknologiija. Lea vuosttaš prošeakta mii čajeha guhtta originála 360 filmma maid sámi filbmadahkkit ja dáiddárat Sámis leat ráhkadan. Čájáhusat čájehuvvojit máilmmi stuorámus lávus, mas lea 28 metera filbmašearbma, olggobealde Hålogaland Teáhtera.

  – Dát lea spektakuleara prošeakta mii ovttastáhttá muitaleami ja high-techa. Lea gelddolaš seaguhus árbevieruin, go buot dáhpáhuvvá lávus, muhto ođđa teknologiijain ja ođđaágásaš muitalanvugiiguin. Mii leat duođaid hirpmástuvvan Internašunála Sámi Filbmainstituhtain ja maid sii leat oláhan ovttas filbmadahkiiguin, dadjá festivála- ja prográmmajođiheaddji Romssa Internašunála filbmafestiválas Lisa Hoen.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum