NRK Meny
Normal

Gir etter for protestene

Santa Claus-hotellet i Finland fjerner samiske symboler.

Hotel Santa Claus, Rovaniemi

Leder i samerådet, Pauliina Feodoroff er fornøyd med at Santa Claus hotellet i Rovaniemi nå fjerner samiske symboler fra sengetøy og dekorasjoner.

Fornøyd

– Jeg er glad for at vi har hatt en bra dialog med hotellet etter at saken ble slått opp i mediene i forrige uke, sier en lettet Feodoroff.

Samerådet har lenge mislikt at hotellet bruker samiske symboler.

I slutten av måneden avholdes den nordiske samekonferansen i Rovaniemi, hvor også mange andre samiske møter og seminarer finner sted. Det er ikke tilfeldig at nettopp denne nord-finske byen ble valgt, for hovedtema er nemlig hvordan bevare den samiske kulturarven.

Versting-hotell

Hotel Santa Claus er blitt nevnt som en av versting-hotellene, fordi samiske runebomme-symboler er brukt på sengetøy og som veggpryd. På nettopp dette hoteller skal det norske sametinget ha plenumsmøte. Samisk Parlamentarisk Råd skal også samles der.

Samtidig med disse møtene skal samisk ungdom demonstrere mot bruken av falske samiske symboler og kofter som hotellene i Rovaniemi ofte bruker i sin markedsføringen.

– Ikke bare tegninger

Selv om ikke alle synes symbolbruken er negativ, har flere samiske politikere gitt uttrykk for at de ikke ønsker å bo på dette hotellet.

– Dette er en dyrebar arv, og samene selv skal kunne bestemme hvordan våre symboler kan bli brukt. Symbolene fra runebommen er hellige, og langt mer enn bare fine samiske tegninger, sier Feodoroff.