Fisker: – Å helsike, det var en ordentlig torsk!

– Ikke et vakkert syn for mitt øye. Men for hannfiskene i sjøen, var nok dette en lekker dame, ler storfiskeren.

Fotomontasje: Fikk kjempetorsk

MYE MAT: – Denne ruggen skilte seg kraftig ut fra de andre fiskene, og kan greit mette 20–30 talls personer, gliser fisker Sverre Pedersen.

Foto: Privat og NRK

Den erfarne sjøfiskeren fra Tana i Øst-Finnmark, Sverre Pedersen, har fått mange artige kommentarer på sin facebook-side da han la ut bilde av monstertorsken som han fikk 2. påskedag i Tanafjorden.

– Den artigste var fra ordføreren i Tana som lurte på om jeg har bedre torskehaill enn laksehaill. Det er bra at ordføreren viser omtanke til sine medborgere, ler Pedersen.

Hva betyr egentlig begrepet «haill»?

Kanskje er det bare ei myte, men i hvert fall skaper det mye artighet når fiskerne snakker om hva som skal til for å få god fangst, nemlig dette med «haill»:

Anne Lindmo

På programmet «Lindmo» forklarer fisker Marius Knutsen begrepet «haill»

Anslår vekta til nærmere 45 kilo

Den totale fangsten denne dagen han var på sjøen, var som normalt, cirka 1000 kilo. Men det var én fisk som fikk mest oppmerksomhet, og som også ble et yndet fotoobjekt av fiskekameraten.

– Monstertorsken satt dårlig fast i garnet, og vi klarte så vidt å dra den opp i båten ved hjelp av spesialredskap som vi alltid har tilgjengelig i tilfelle storfisk, forteller Pedersen.

Monstertorsken ble tatt på Gavesluft utenfor Tanamunningen i cirka 100 meters dybde. Da den havnet i fiskekaret sammen med annen fisk, ble den derfor ikke veid helt nøyaktig. Men den erfarne fiskeren takserer vekta til et sted mellom 40 og 45 kilo.

Verdens største

Men den er langt fra den største torsken som er blitt fanget. Verdens største torsk tatt på stang ble tatt utenfor Sørøya i april 2013 og veide 47,02 kilo. Men det er blitt fanget enda større torsk.

Ifølge Finnmark Dagblad skal den største torsken som noensinne er blitt tatt, ha veid 96 kilo, og ble tatt av en fiskebåt på slutten av 1800-tallet.

Verdens største torsk ligger nå i en dypfryser på Odderøya i Kristiansand, etter at den ble fanget i Hammerfest. Til høsten blir den hai i Bergen.

Her skal en ganske så stor fisk foreviges og stoppes ut på Sørlandet.

Plass til en fotball i kjeften

I løpet av sin fiskerkarriere, har Pedersen fått mange store torsk, og hans personlige «offisielle rekord» med nøyaktig veiing er på 36 kilo.

– Fisken vi fikk 2. påskedag, var mye større. Jeg har vanligvis ikke problemer med vekta på fisken, men denne klarte jeg så vidt å løfte opp. Og da hang enda sporden på dekk, forklarer Pedersen.

Ifølge ham er slike storfisk oftest av det kvinnelige slaget.

– Rogna på monstertorsken fylte en 15 liters bøtte, og kjeften på hodet var så stor at man kunne putte en fotball inn i den, sier Pedersen.

Serveres som luksusmat

Fangsten ble levert på Skjånes-bruket med videresending til Frankrike eller England.

– Her blir den nok tilberedt som en superrett på en luksusrestaurant. Utseendemessig skulle man ikke tro at en slik fisk er noe særlig godt for ganen. Men en slik storfisk er faktisk overraskende god, forteller Sverre Pedersen.