NRK Meny
Normal

Fiskarlagsleder: – Nå kommer baksmellen for sjarkfiskere

– Myndighetene har skapt et system som gjør at fiskerne spiser seg selv opp, mener fisker og leder i Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen

Torskefiske

KJØP OG SALG: – Ordningen med kjøp og salg av fiskekvoter er i ferd med å presse kvoteprisene til himmels, mener Arne Pedersen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Reaksjonen kommer etter at Fiskeridirektoratet har varslet store kvotekutt på Åpen gruppekvoten fra neste år.

Dette er kombinasjonsutøvere og fritidsfiskere som fisker med gratis kvote. Ordningen med gratis fiskekvote er skapt blant annet for å rekruttere unge folk inn i fiskeriene og slik hindre forgubbing av yrkesgruppen.

Fiskeridirektør Liv Holmefjord

INVITERER TIL MØTE: Overfisket er allerede på fjorårsnivå. Derfor vil fiskeridirektør Liv Holmefjord over sommeren invitere næringens interesseorganisasjoner til et møte for å nøste opp i behovet for eventuelle begrensninger.

Foto: Fiskeridirektoratet

Åpen gruppe har vært en viktig del av fiskerinæringens mangfold, spesielt i sjøsamiske områder. Mens fartøyantallet blir større og større, blir kvoten stadig mindre. Gruppekvoten er blitt redusert med 4800 tonn de siste fire årene.

– Som forventet

Til neste år kan det bli enda verre.

Varslet om kvotekutt kommer ikke overraskende på Arne Pedersen som selv fisker i Lukket gruppe hvor kun personer med fiske som hovednæring kan delta. Dette er fiskere som ikke kan fiske med gratis fiskekvote slik Åpen gruppefiskere kan gjøre, men har måttet kjøpe sin torskekvote.

Pedersen mener at kvotebaksmellen i Åpen gruppe kommer som følge av dagens struktureringssystem med kjøp og salg av torskekvoter.

– Flere hundre fiskere kan bli rammet dersom myndighetene snarest ikke rydder opp i systemet, sier Arne Pedersen.

Han mener at myndighetene snarest må avvikle ordningen med kjøp og salg av fiskekvoter, samt sørge for romslig kvote til Åpen gruppe.

«Flukt» fra Lukket til Åpen gruppe

Arne Pedersen

KLANDRER MYNDIGHETENE: – Fiskerimyndigheter er gang på gang blitt advart, men har ikke gjort noe for rette opp systemet, mener Arne Pedersen.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Dagens system har imidlertid gjort det attraktivt for fiskere i Lukket gruppe å selge sin torskekvote, for så å begynne å fiske som fritidsfisker i Åpen gruppe. Samtidig som de innkasserer milliongevinster av fiskekvotesalget, kan de fortsette å fiske på samme vilkår i Åpen gruppe med gratis fiskekvote.

Eivind Pettersen (69) fra Nervei er en av de mange som har benyttet seg av muligheten å selge sin torskekvote for så å begynne å fiske med gratis kvote.

– Det er flere omstendigheter som gjorde at jeg tok dette skrittet. Den solgte fiskekvoten er også et kjærkomment supplement til en skral pensjonsinntekt, forklarer Pettersen.

Ønsker ikke kvoteflukt

Samtidig kan han nå fiske med 48 tonn gratis torskekvote, noe som er bare fire tonn mindre enn da han fisket med kjøpt kvote.

Men han vil ikke at solgte kvoter forsvinner ut av bygda til helt andre steder i landet.

– De burde vært overført til Åpen gruppe kombinert med en ordning som hindrer kvoteflukt, forklarer Pettersen.

– Systemfeil skapt av myndigheter

Leder i Norges Kystfiskarlag Arne Pedersen klandrer ikke de som benytter seg av struktureringssystemet.

Men han synes det er et problem at kvoteprisene motiverer fiskere i Lukket gruppe å selge ut for å gå inn i Åpen gruppe.

– Da har man beveget seg inn i et uønsket farvann. Åpen gruppe med gratis kvoter skal få unge folk inn i fiskeriene. Nå er det motsatte i ferd med å skje, erfarne fiskere går over til Åpen gruppe, sier Pedersen.