Normal

Fire vil bli teatersjef

Disse har søkt på teatersjefstillingen i Beaivváš samiske nasjonalteater.

Fra teaterstykket "Til venstre i Hetta"

Fra Beaivváš nyeste teaterstykke 'Til venstre i Hetta'

Foto: Hans-Olof Utsi

  • Rolf Degerlund (61 år), Boden, Sverige
  • Frank Jørstad (44 år), Oslo
  • Sara Margrethe Oskal (44 år), Kautokeino
  • Harriet Nordlund, Bromma, Sverige

Fornøyd

Alle fire søkerne har jobbet sammen med Beaivváš tidligere. Styreleder i Beaivváš samiske nasjonalteater Lene Hansen er veldig fornøyd med søkerne.

– Vi er veldig fornøyd med søkerne. De har alle sammen en sterk teaterfaglig bakgrunn og har jobbet med teaterfag i mange år, så vi er ganske trygg på at vi vil komme fram til den riktige personen.

– Det er fire søkere, hadde dere forventet at flere ville søke?

– Beaivváš er et lite teater ganske langt nord, så jeg har inntrykk av at det er et søkertall som vi synes er akseptabelt.

Beaivváš vil ha ansettelsen klar innen utgangen av dette året. Den nye teatersjefen har da et år på å forberede seg til å begynne.

– Vi har valgt en tidlig utlysning fordi det er mange skuespillere, instruktører og andre som booker seg år i forveien. De skal mulighet til å planlegge sitt yrkesliv. Tiltredelsen er 1. januar 2016.

Mer om søkerne:

Rolf Degerlund

Rolf Degerlund

Foto: Beaivváš

Rolf Degerlund er en svensk skuespiller. Han studerte ved Kalix folkhögskola og senere ved Marcel Marceaus teaterskole i Irland og ved Josef Szajna's studioteater i Warszawa. I 1978 startet han å arbeide ved Norrbottensteatern, der han var teatersjef 1988–2001. I 2002 åpnet han Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi. Han har blant annet spilt i filmene Luftslottet som sprengtes, Varg, Grabben i graven bredvid og Jegerne.

Frank Jørstad

Frank Jørstad

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

Frank Jørstad er fra Alta og han har jobbet som skuespiller både i teater og på film. Han har blant annet spilt i den norske filmen Svidd neger og hadde en større rolle i TV-serien Jul på Månetoppen. Han har også vært instruktør for Beaivváš samisk nasjonalteater sitt stykke «Almmiriika/Himmelrik». Han er også styremedlem i Beaivváš.

Sara Margrethe Oskal

Sara Margrethe Oskal

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Sara Margrethe Oskal er en samisk forfatter og skuespiller. Hun gikk ut fra Teaterhögskolan i Helsingfors, Finland i 2003. I januar 2010 disputerte hun med sitt kunstneriske utviklingsarbeid "Skealbma ut i verden – samisk gjøglertradisjon i fortellinger og joik, og moderne sceneuttrykk" ved Kunsthøgskolen i Oslo. I 2009 hadde hun urpremiere på forestillingen "The Whole Caboodle - Full Pakke - Guksin Guollemuorran" i Riddu Riđđu festivalen. Hun har spilt den prisvinnende soloforestillingen på festivaler i Norge, Finland, Sverige, Island, Russland og Australia.

Harriet Nordlund

Harriet Nordlund

Foto: SR Sameradion

Harriet Nordlund er en svensk skuespiller, dramaturg, regissør og teaterleder.
Hun er utdannet ved Statens scenskola i Stockholm. Nordlund har skrevet og instruert en rekke teater-oppsetninger. I hjembygda ledet hun verdens første samiske teater, Dálvadis. Hun har siden vært ved Folkteatret Gävle, Orionteatern og Turteatern i Stockholm, ved Uppsala Stadsteater, Gottsunda Teatern, Norrbottensteatern, Stockholms Stadsteater, og Samiska Teatern i Luleå. I Norge er hun kjent fra de norske Hålogaland Teater, og Beaivváš Sámi Teahter i Kautokeino (teatersjef 2002–06) der hennes seneste oppsetning var joike-operaen Skuolfi.

(Kilde: Wikipedia)