NRK Meny
Normal

Fire måneder siden 22. juli

I dag er det fire måneder siden terroren kom til Norge. For Karsjok-ungdommene som var tilstede, begynner hverdagen å komme tilbake.

Utøya

Utøya har for alle AUFere alltid vært sommerens vakreste eventyr. en dag skal de ta Utøya tilbake.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Vi skriver 22. november, og graderstokken har allerede vært nede mot -20 på indre strøk. Julen står for døren, og for de fleste av oss er Utøya etterhvert et vagt minne om den dagen da Norge mistet sin uskyld.

Det uforståelige

Vi husker TV-sendingene, bildene av gråtende og hylende ungdommer på strandkanten inntullet i ulltepper, båter som legger til med hardt skadde, blinkende blålys, og hvite sekker langs stranden.

Vi husker også lørdagen vi våknet til overskriften om at 80 personer var drept på Utøya. Et tall som senere samme dag ble oppjustert til 85.

69 mennesker omkom på Utøya fredag den 22. juli. 8 personer omkom i Regjeringskvartalet.

Vi hørte det var noen som kom, og sa: "- Det er politiet, det er trygt nå, kom frem."

Helena Høgden Lindstrøm (15)

Karasjok AUF et av de største

Karasjok AUF hadde sendt 12 ungdommer til Utøya, og var med det én av de største lokallagene på øya. Alle 12 kom hjem igjen.

De 12 unge menneskene minnes fredag den 22. juli annerledes enn oss som satt hjemme foran TVen.

Tor Mahtte Eira Mathisen

Tor Máhtte eira Mathisen mistet selv en god kompis på Utøya. Han synes det har vært både vankelig og godt å høre de tunge intervjuene.

Foto: Roger Manndal, NRK

– Vil gi Utøya-ungdommene et ansikt

"Det var rart å måtte velge hvilken begravelse man skulle gå til, for jeg opplevde at tre av mine venner ble gravlagt samme dag."

Tuva Svendsen (17)

NRK praktikant Tor Máhtte Eira Mathisen (21), har denne høsten jobbet med Utøya som tema. Han har intervjuet 7 av de 12 Karasjok-ungdommene som var på øya da marerittet utspant seg.

Han synes det fokuseres for mye på terroristen, og har valgt å gjøre noe med det:

– Jeg synes det er altfor mye om Anders Behring Breivik i media, og jeg tror folk begynner å bli litt lei av å høre så mye om ham. Jeg vil ha mer fokus på ungdommene som var der, og deres historier.

– Jeg har lyst å gi Utøya-ungdommen et ansikt, og la dem få være mer enn bare tall og statistikk over overlevende og døde. Jeg ønsker å la dem få fortelle sin historie, sier Tor Máhtte.

Tor Máhtte`s arbeid kan du i dag, tirsdag, høre i Ízü -spesial på NRK P2 klokken 16.30. Alle intervjuene legges samtidig ut på vår hjemmeside www.nrk.no/sapmi.

Utøya tenner et håp om at man kan gjøre noe stort, at man rett og slett kan være med på å forandre og forbedre verden. Jeg skal tilbake til Utøya.

Stine Marie Høgden (17)