Fire samiske kommuner har valgt ordfører

Lavangen, Snåsa, Nesseby og Kåfjord har bestemt seg for hvem som skal styre kommunen de neste fire årene. De andre samiske kommunene er fortsatt i forhandlinger.

Valgdebatt Nesseby

Valgdebatten i Nesseby tidligere i september.

Foto: Stian Strøm / NRK

Nesseby og Lavangen er de eneste samiske kommuneen som har avtale om at sittende ordfører får fortsette, mens i de andre kommunene er det enda usikkert hvem som blir ordfører. Snåsa får ny Arbeiderparti ordfører og Kåfjored Senterparti ordfører.

Høyre vil forhandle med AP i Porsanger

Jonas Nymo i Børselv skole

Porsanger Høyre vil samarbeide med Arbeiderpartiet for å få flertall i kommunestyret, sier forhandlingsleder Jonas Nymo.

Foto: Piera Balto / NRK

Forhandlingsleder for Høyre i Porsanger, Jonas Nymo sier at de nå søker samarbeid med Arbeiderpartiet, og vil få rent flertall. Høyre fikk inn sju mandater til kommunestyret, mens Arbeiderpartiet fikk inn seks. Men, Nymo sier også at de kan samarbeide med både SV, FRP og Senterpartiet.

Eneste partiet Porsanger Høyre ikke kan samarbeide med er Tverrpolitisk liste som ble etablert før årets valg, sier Jonas Nymo.

–Tverrpolitisk liste er opprettet mye av bakgrunn av den politikken vi har ført, så der er jo saker vi er uenig i innafor politiske prioriteringer. Og Porsanger Høyre sier at det vil være vanskelig å samarbeide med Tverrpolitisk liste, sier Nymo.

Uavklart i Karasjok og Kautokeino

Det er ennå uklart hvem som blir å styre Karasjok og Kautokeino. Varaordfører i Kautokeino, Hans Isak Olsen sier at de ikke har begynt med forhandlingsmøtene ennå, og at de pleier å være sene med det. I Kautokeino fikk både AP og Flyttsamelista inn fem kandidater hver, mens Kautokeino fastboende liste fikk inn tre mandater.

I Karasjok vil det stå mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

I Lavangen har Arbeiderpartiet og Senterpartiet inngått avtale om samarbeid, og vil da få 11 mandater av i alt 15 mandater i kommunestyret. Ordfører blir Bernhard Halvorsen fra Senterpartiet.

Kåfjord Senterparti har i går gått i samarbeid med KRF, Manndalen-Skardalen-Nordnes bygdeliste og Miljøpartiet De Grønne å danne flertallet i kommunestyret. Senterpartiet fikk 4 mandater til kommunestyret, og sittende varaordfører Svein Leiros blir den nye ordfører. Varaordfører blir Ludvig Rognli, Manndalen-Skardalen-Nordnes bygdeliste.

I Snåsa har AP fått inn 10 mandater, mens SP sju, SV to, Høyre og Venstre én hver. Arberiderpartiet har inngått avtale med Sosialistisk Venstre om flertall i kommunestyret. Sammen har de bestemt at Tone Våg, AP blir den nye ordføreren, mens varaordfører blir Ole Kristian Johnsen, SV.

I Nesseby har Arbeiderpartiet danna flertall i kommunestyret med SV. Tilsammen har de ni av 15 mandater i kommunestyret. Sittende ordfører Knut Store fortsetter i ordførerstolen, mens Oddvar Betten fortsetter som varaordfører.

Hør forhandlingsleder i Porsanger Høyre, Jonas Nymo: