NRK Meny
Normal

Finnmarksløpet-skulpturer utsatt for hærverk

– Dette er bare trist og trasig for alle, sier kommuneavdelingsleder. En tilfeldig forbipasserende forsøkte å stoppe hærverket da det pågikk – til ingen nytte.

Finnmarksløpet-skulpturer utsatt for hærverk

RAMPONERT: Slik ser restene av snøskulpturene ut. De blir årlig bygget utenfor hotellet ved Tana bru i forbindelse med Finnmarksløpet.

Foto: Hannah Noste / NRK

Svein Ottar Helander

OPPGITT: Leder ved Tana kommunes utviklingsavdeling, Svein Ottar Helander.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

«Det har i løpet av helga blitt utøvd hærverk på snøskulpturene utenfor hotellet ved Tana bru. Vitner har observert gutter i 10–11 års alder mens de ødela skulpturene.»

Dette skriver Tana kommune på sine nettsider (ekstern lenke).

– Snøskulpturene er regelrett sparket ned – så å si hele snøhundespannet. Til og med «Balto», hunden som er utformet på innsiden av den store solsymbol-skulpturen, er sparket over ende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tanaelever lager snøskulpturer

MØYSOMMELIG ARBEID: Det krever en del innsats og ståpåvilje for å forme de årlige hundeløpsskulpturene ved Finnmarksløpets sjekkpunkt ved Tana bru. Her i forkant av Finnmarksløpet 2013.

Foto: Håkon Mudenia / NRK

Ramponert for første gang

I 11 år på rad har barn, unge og snøskulptureksperter lagt ned betydelig innsats for å utsmykke kommunesenteret Tana bru, med snøskulpturer. Snøskulpturene utformes i forbindelse med Finnmarksløpet, og reises ved hundeløpets sjekkpunkt i bygda.

– Men dette har vi ikke opplevd før. Dette er første gang vi opplever hærverk. Nå ber jeg innstendig om at foreldrene til disse barna som stod bak ramponeringen tar en prat med barna sine!

– Dyrt arbeid er gått i vasken. Vi lønner jo snøskulptureksperter for å hjelpe de unge med å bygge skulpturene. Nå er det arbeidet og den pengebruken forgjeves, sier Helander.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Finnmarksløpet-skulpturer utsatt for hærverk

TRASIG SYN: Slik ser snøskulpturene ut som følge av hærverket. I bakgrunnen er det bygget en egen snøsklie som barn fritt kan leke på.

Foto: Hannah Noste / NRK

Forbipasserende: – Det hjalp tydeligvis ikke å snakke til de som ramponerte

Hærverket ble oppdaget lørdag, blant annet av en tilfeldig forbipasserende Inger Anne Kristoffersen.

– Jeg var ute og gikk tur med hunden, da jeg oppdaget to barn i 10–11 års alderen som stod og sparket i hundeskulpturene. Da jeg kom bort til dem, hevdet de at de ikke hadde gjort dette. På dette tidspunktet stod ennå hundespannskulpturene.

– Jeg prøvde å fortelle dem at de kunne leke på snøsklien som også er laget på stedet. Denne sklien er bygget for at barn skal kunne leke.

– Jeg var meget irritert, må jeg innrømme, sier Inger Anne Kristoffersen.

Tana kommunes Facebook-side har hun også kommentert hendelsen (krever ikke innlogging):

«Traff på de to mens dem var i gang med å rasere. På det tidspunktet var ikke hundene ødelagt. Det hjalp tydeligvis ikke å snakke til dem.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hærverk på Finnmarksløpet-skulpturer ved Tana bru.

SPARKET OVER ENDE: Inne i denne solskulpturen skulle «Balto» i snøform ha posert majestetisk.

Foto: Hannah Noste / NRK

Politianmeldes ikke

– Finnmarksløpet er selvsagt over for i år. Men likevel er det vanlig at de unges snøskulpturer pryder bygda helt til vårsola begynner å smelte dem.

– Skulpturene kunne med andre ord ha fungert som utsmykking av kommunesenteret for resten av vinteren. Men den gang ei, sier kommunens utviklingsleder Svein Ottar Helander.

– Selv om vårsola før eller senere vil fjerne snøskulpturene, vurderer dere å anmelde hærverket?

– Nei, det ser vi ingen hensikt i. Det blir vi ikke å gjøre fra kommunens side ut fra det jeg kjenner til, sier Helander.

– Kan være utenbygds barn

Inger Anne Kristoffersen antar at barna som stod bak hærverket ikke er tilhørende Tana.

– Nei, for jeg dro ikke kjensel på disse barna. De var fremmede for meg. Samtidig pågikk det tilsynelatende et arrangemt på hotellet hvor skulpturene stod, for det var svært mange biler parkert der.

– Det kan derfor har vært barn fra annen plass som gjorde dette, selv om det er vanskelig å fastslå, sier Kristoffersen.