Hopp til innhold

Skifter navn: Nordkalottfolket

Toril Bakken Kåven ble valgt inn på Sametinget for Finnmarkslista. Nå bytter lista til Nordkalottfolket.

Toril Bakken
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi har lenge fundert på hva vi skal hete, og er nå kjempeglad for å ha skiftet listenavn til Nordkalottfolket. Det er to grunner til navnebyttet. For det første, Finnmarkslista kom i stand i siste liten før forrige valg, og vi valgte da et enkelt navn som en start, skriver hun i pressemelding.

– Sammenblanding

Hun opplyser at de nå jobber med å klargjøre ny liste til sametingsvalget. Fristen for å lever inn lister går ut 31. mars. Nordkalottfolket har sin liste klar mandag.

LES OGSÅ: Viktige datoer

Bakken Kåven forteller at mange har påpekt at Finnmarkslista ble brukt på en liste til stortingsvalget.

– Det ble litt sammenblanding. For det andre bestemte vi oss for å stille liste til denne valgperioden, og da går valgkretsen over to fylker. Dette krever et annet navn, forteller Toril Bakken Kåven.

Her er valgkretsen hvor Nordkalottfolket stiller liste.

– Nydelig navn

Hun synes Nordkalotten er et nydelig navn.

– Det forteller noe om den felles historien vi har her i nord. Dette har vi alltid vært opptatt av; vi er flere folkegrupper som lever sammen på Nordkalotten, vi har mer felles historie og kultur enn det vi har med Sørnorge. Det samiske, kvenske og norske er tett vevd sammen i nord. Vi representerer nordkalottfolket, og det gir oss et kjempebra utgangspunkt for å utvikle politikken videre, og kanskje favne større etter hvert, sier hun.

Korte nyheter

 • Sápmi vuittii vuosttaš čiekčamiid 13-1

  Sápmi vuittii vuosttaš čiekčamiid Tibet vuostá 13-1 Conifa nissoniid máilmmecupa čiekčamiin Indias. Sámi moallabáhčit leat Karoline Fossli 3, Moa Öhman 4, Sofie Sörensen 1 ja Sandra Simonsen 5. Čiekčamiid buoremus lei Sandra Simonsen (govas).

  Sandra Simonsen
  Foto: Håkan Kuorak / FA Sápmi
 • Sámiide álkibut caggat ođđa ruvkedoaimmaid

  Minerálaláhkalávdegoddi geigii odne ealáhusministarii ođđa čielggadeami «Ođđa minerálaláhka». – Láhkaevttohusas gáibiduvvo soahpamuš guoskkahuvvon riekteoamasteaddjiide árbevirolaš sámi guovlluin ovdalgo sáhttá álggahit ruvkedoaimma. Nu čilge Rune Sverre Fjellheim, gii lea lávdegotti sámi lahttu. Minerálalávdegoddi lea guokte jagi bargan evttohusain, mii lea gulaskuddamiin suoidnemánu 1. beaivvis skábmamánu 1. beaivái.

 • Samer blir bedt om å holde munn

  Festivalsjef Sandra Márjá West, leder for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta og sametingspresident Silje Karine Muotka kjenner seg igjen i samiske artisters fortelling om koftekrav.

  – Det er ikke få konferanser der det samiske blir usynliggjort. Man snakker om hydrogenfabrikker, kraftlinjer, mineralvirksomhet og det grønne skiftet, men gir ikke ordet hverken til samiske artister eller politikere.

  – Men når middagen kommer, blir det gjerne servert reinfilet og multebær og underholdt av en joik. Da slipper vi til, sier Muotka til VG.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi