NRK Meny
Normal

Venter på Sametinget før avgjørelse om omstridte gruvedriftsplaner

Utmarksforvalterens styre er delt i synet på konsekvensene av eventuell kobbergruvedrift i Kvalsund, heter det i en pressemelding fra Finnmarkseiendommen.

Fefo-møte om Nussir

SAK UTSATT: Finnmarkseiendommens (FeFo) styre behandlet Nussir-saken tidligere i høst. Saken havnet imidlertid på Sametingets bord i etterkant, og saken skal dermed opp i Sametinget i mars.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Finnmarkseiendommen (FeFo) mener at Sametinget har brukt for lang tid i sin behandling av de omstridte gruvedriftsplanene ved Repparfjorden i Kvalsund i Vest-Finnmark.

Dette meldte FeFo i en pressemelding nylig.

Det var på et styremøte i september i år at FeFo, med knappest mulig styreflertall, ga sin aksept til de omstridte gruvedriftsplanene.

Men saken sluttet ikke der. Mindretallet i FeFo-styret brukte en rett til å forlange at saken skal legges frem i Sametinget.

Kobber

VIL UTVINNE DETTE: Kobber er et ettertraktet mineral.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Utålmodig

Sametinget har nå signalisert at Sametinget vil behandle Nussir-saken i mars 2018.

Dette mener FeFo er utover det man kan kalle «rimelig tid» til å vente på Sametinget.

– FeFo er svært opptatt av å drive effektiv og god saksbehandling til det beste for våre innbyggere og bedrifter, sier FeFo-styreleder Raymond Robertsen ifølge pressemeldingen, og fortsetter:

– Vi er derfor påpasselig med å ikke bruke for lang tid på våre avgjørelser. Styret mener derfor at Sametinget har brukt for lang tid i denne saken, og at «rimelig» tid – som det står nevnt i loven – i fremtiden ikke bør overstige tre måneder.

Høringsuttalelse forsinket

FeFo-styret melder nå at de vil vente på Sametingets behandling, før FeFo avgjør om FeFos høringsuttalelse om driftskonsesjon for Nussir skal sendes regjeringen.

Sametingsrepresentant Inger Eline Eriksen Fjellgren (Árja) har tidligere reagert på FeFos positive holdning til gruvevirksomhet i Kvalsund, og forlangte FeFo-direktør Jan Ollis avgang, noe direktøren selv mente var et useriøst krav.