Utlendinger og «ikke-finnmarkinger» får dårligere tilgang til ørret og røye

Kun én stang per person vil fremtidige fiskere som kommer til Finnmark for innlandsfisket kunne benytte seg av.

Vakker ørret i hendene på en fisker i vadere

Nå vil ikke utlendinger og nordmenn utenfor Finnmark kunne fiske med ti stenger etter den ettertraktede Finnmarks ørreten lenger.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Etter flere år med klager fra lokalbefolkningen i Finnmark har Finnmarkseiendommen (FeFo) nå besluttet å bokstavelig talt dra inn snøret til folk utenfor Finnmark.

På styremøtet i forvaltningsorganet på tirsdag ble det nemlig stemt over hvilke regler som skal gjelde for innlandsfiske i Norges nordligste fylke.

Styret gikk inn for en strengere regel enn den som var foreslått av administrasjonen.

– Etter at vi gjennomførte høringer med befolkningen fikk vi vite at de føler at utlendinger bruker for mange ståsnører, derfor har vi foreslått å begrense til to per fisker i områder med garnbegrensning, fortalte FeFos utmarkssjef Einar Asbjørnsen til styret.

Frykter utlendinger skal ødelegge vannene

De senere år har det vært spesiell stor økning i antall fritidsfiskere fra Finland som har skapt reaksjoner i Finnmark.

På tur til isfiske på Laksefjordvidda

Finnmark er et populært sted å komme på røye- og ørretfiske. Her er finlenderne Paavo Heinivuo (t.h.) og Jarmo Karetkoski fra Sodankylä i Finland som årlig kommer for å fiske på isfiske på Finnmarks mange fiskevann.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Frykt for ødelagte vann av både overfiske og sykdom har vært befolkningens hovedbekymringer.

Begrensninger i antall stenger eller såkalte håndholdte snører vil kun gjelde i vann og vassdrag med garnbegrensninger.

Det vil si vann der det ikke er lov sette et ubegrenset antall garn per fisker fra Finnmark.

– For ressursgrunnlaget har våre undersøkelser vist at det ikke er noe galt med, forklarer Asbjørnsen.

Sjekk hvilke områder

Dermed har FeFos undersøkelser av innlandsfisket i Finnmark vist at det ikke er grunn til frykt for at vannene skal bli fisketomme med dagens fisketrykk.

(I kartet under som er hentet fra nordatlas.no kan du se hvilke områder det er garnbegrensninger i.)

Oversikt over områder man kan fiske med garn i Finnmark

I de røde feltene er det garnforbud. De blå er områder der det er lov med tre garn. De gule er begrenset til ett garn. De grønne områdene har ikke garnbegrensning. Du kan selv sjekke kartet på nordatlas.no.

Foto: Skjermdump fra Nordatlas sitt kart

Før Finnmarksloven trådte i kraft var det en generell regel om at fiskere bosatt utenfor Norge ikke kunne fiske utenfor en sone på 5 km utenfor offentlig vei.

Denne opphørte da FeFo tok over som forvalter av Finnmarks umatrikulerte grunn fra Statskog.

Å skille på regler mellom folk bosatt andre steder i Norge og utlendinger vil ikke være mulig ifølge FeFo, noe flere jurister har vært uenig i.

Fylkesordfører: – For strengt

Forslaget om å gjøre regelen enda strengere kom fra FeFo-styremedlem fra Sametinget, Hartvik Hansen (Árja).

Runar Sjåstad på FeFo-styremøte

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) er skeptisk til å være så streng mot utlendinger.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Hvorfor ikke begrense det til en fiskestang i stedet for to? Det vil også gjøre det lettere å gjennomføre kontroll, sa Hansen som argument for forslaget sitt.

Fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad (Ap), som også sitter som styremedlem i FeFo, parerte med at det ville bli for strengt:

– Synes ikke man skal begrense ennå mer. Vi kan ikke være så streng at man ikke kan kaste duppen uti og samtidig ta noen kast med fluestanga.

Forslaget til Hansen ble derimot tatt inn i de nye reglene. To i FeFo-styret stemte mot.

FeFo-styremøte

Styremedlem i FeFo Harvik Hansen (nærmest) foreslo enda strengere regler når det gjelder innlandsfiske. FeFo-styret stemte for forslaget til Hansen med to stemmer mot fem (der styreleder stemte for med sine to stemmer).

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Korte nyheter

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljeindustrien i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Kautokeino-kvinne ble millionær

  Onsdag kveld vant en kvinne fra Kautokeino over 1,4 millioner kroner da hun sikret seg 2.-premien i Vikinglotto. Norsk Tipping fikk ikke tak i kvinnen etter onsdagens trekning. Da de prøvde på nytt torsdag svarte millionæren kjapt og sa hun hadde vært på fjellet, ifølge iFinnmark. – Jeg fikk nesten panikk, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

  Norsk Tipping Vikinglotto
  Foto: Norsk Tipping