Grunnlovsjubileet fullstappet med arrangementer

Også kongen kommer til 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Arrangørene av Grunnlovsjubileet lover et variert program i neste uke.

Kong Harald

Hans Majestet Kong Harald kommer til Kirkenes 25. oktober.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Bare i Sør-Varanger og Tana vil det finne sted rundt 60 arrangementer.

Programmet for Finnmarks bidrag til Grunnlovsjubileet «Frigjøringa av Øst-Finnmark – 70 år», er nå klart. (Se ekstern lenke: Program for grunnlovsjubileet )

Hovedarrangementene er historiekonferansen, monumentavduking i Tana og fredning av 1944-tunellen og Rørbua i Bjørnevatn.

Det er nå i oktober at det er 70 år siden frigjøringa av østfylket fant sted. Tunellen på gruveområdet spilte en vesentlig rolle her. På Rørbua ble den første kommuneadministrasjonen satt like etter. Derfor er disse historiske hendelsene Finnmarks offisielle bidrag til Grunnlovsjubileet.

Variert program

Onsdag 22. oktober arrangerer Finnmark fylkeskommune en ekskursjon til Litza der det blir en høytidelig minnemarkering.

Torsdag og fredag avholdes en stor historiekonferanse med deltakere fra både Norge, Russland og Tyskland.

Fredag avdukes monumentet «Erindring» i Rustefjelbma med en rekke gjester og offisiell deltakelse.

Kongen til stede

På selve frigjøringsdagen, den 25. oktober, kommer HM Kong Harald til Kirkenes og Bjørnevatn. Han skal tale ved krigsmødremonumentet, og deltar også på begivenhetene i gruveområdet.

Solberg og Lavrov 1944-tunellen og Rørbua skal fredes av Riksantikvaren. Barn som ble født i tunellen i de dramatiske dagene, er også invitert.

Statsminister Erna Solberg og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov skal tale ved arrangementet ved tunellområdet og Rørbua.