Finnmark består som egen 110-region

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har vedtatt at Finnmark skal være egen 110-region.

Ellen Katrine Hætta

Politimester Ellen Katrine Hætta er opptatt av Finnmark får nødmeldingstjeneste som tar hensyn til utfordringer i landets største fylke. Bildet er fra hennes besøk på 110-sentralen i Hammerfest i juni.

Foto: Politiet

– Dette er en gledens dag, og jeg mener at finnmarkingene får bedre beredskap med denne løsningen, sier politimester Ellen Katrine Hætta.

I vedtaket fra direktoratet står det at Sør-Varanger kommune får ansvaret for å etablere en 110-sentral for Finnmark 110-region. I praksis betyr det at politiet, helsevesenet og brann- og redningstjenesten skal nås på samme telefonnummer.

– Ikke helt uventet

Lokaliseringen av 110-sentralen har skapt en del debatt det siste året, der også politimesteren har engasjert seg. I august møtte direktoratet kommunene i Finnmark, et møte der Hætta også var til stede.

– Etter Alta-møtet var jeg ganske trygg på at resultatet ble slik vi ønsket, blant annet fordi mange av fylkets ordførere var så tydelige på at Finnmark må bestå som egen 110-region. Dermed var ikke direktoratets vedtak helt uventet, sier Hætta.

Brevet fra direktoratet førte uansett til et gledesutbrudd på facebook, der politimesteren delte nyheten med sine venner.

Ellen Katrine Hætta om 110-sentralen

Dette melder politimesteren i Finnmark på sin egen facebook-profil.

Foto: Skjermdump av facebook

– Det var jubel blant operatørene

Gerd Isaksen

Leder av 110-sentralen i Finnmark planlegger en liten kakefest for sine ansatte for å feire at Finnmark består som egen 110-region.

Foto: 110-sentralen for Finnmark

Leder for 110-sentralen i Finnmark, Gerd Isaksen, er jublende glad for at de unngikk samlokalisering med Tromsø.

Store avstander og utfordrende klima er blant noen av argumentene for å la Finnmark være en egen 110-region. Tettere samarbeid mellom politiet i Finnmark og 110-sentralen vil også gi befolkningen et bedre tilbud, tror Isaksen.

– For det første blir vi nå samlokalisert med politiet, vi får jo felles virkeområde, og det vil jo også styrke samarbeidet og håndtering av hendelser, sier Isaksen.

Nyheten ble også svært godt mottatt blant 110-sentralens ansatte i fylket.

– Det var jubel blant operatørene da de fikk vite resultatet, og dette feires nok med kake litt senere denne uken, sier Isaksen.

Tomta er klar

Rune Rafaelsen

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, sier vedtaket kan bety oppimot 150 nye arbeidsplasser i Kirkenes.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap), gleder seg stort over beskjeden fra direktoratet.

– Dette vedtaket er en seier for beredskapen, ikke bare i Finnmark men i hele Norge, sier Rafaelsen.

Sør-Varanger kommunen har allerede satt av tomt til den nye 110-sentralen, som skal ligge mellom Kirkenes rådhus og politistasjonen. Innen kort tid vil ordføreren også oppnevne en arbeidsgruppe for det videre arbeidet med etableringen.

Vaktleder og overbrannmester Per Stian T. Digranes og operatør Tom Henriksen .

Vaktleder og overbrannmester Per Stian T. Digranes og operatør Tom Henriksen er glad for vedtaket om at Finnmark får egen 110 region.

Foto: Gerd Isaksen / 110-sentralen i Finnmark.