Hopp til innhold

– Rasisme finnes også i Finnmark

Finnmark AUF mener EDLs holdning mot samer grenser til rasisme.

Reindrift

Illustrasjon: Reindriftssamer blir ofte møtt med både fordommer og rasistiske ytringer.

Foto: nrk sami radio

– Jeg vil ikke stemple dem som rasister, men det de gjør mot samene er på grensen til rasisme, sier nestleder Ådne Hindenes i Finnmark AUF.

Hindenes sier til Altaposten at organisasjonen «Etnisk og demokratisk likeverd» (EDL) er et eksempel på noen som sprer feil holdninger i Finnmark.

Han understreker at AUF ikke mener at EDL er rasistisk, men at organisasjonen beveger seg i et landskap som er nær rasisme.

Sprer negative holdninger mot samer

Ådne Hindenes sier at fordommer lever i beste velgående også i nord.

– Rasisme og fordommer mot ulike grupper er ikke noe som kun finnes i Oslo eller sør i landet. Også i Finnmark er det noen som sprer negative holdninger om innvandrere og ikke minst om samene, sier nestleder Ådne Hindenes.

Han er opptatt av at man ikke skal generalisere grupper, og sier at organisasjonen betrakter samene som en enkelt gruppe.

– Samer er ulike enkeltpersoner som står for ulike synspunkter. Vi kan derfor ikke si at "samene mener sånn og sånn" fordi ulike samer har ulike meninger og oppfatninger, sier nestleder Ådne Hindenes i Finnmark AUF.

Skuffet over rasiststempel

Lars Hapalahti

Lars Hapalahti I EDL.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Nestleder Lars Hapalahti i organisasjonen EDL, er også sentral i Arbeiderpartiet.

Han er skuffet over å bli møtt med rasiststempel fra sine egne partikamerater.

– Debatten om rettighetene i Finnmark har vært kneblet siden 1980-tallet og helt fram til 2004. Et virkemiddel har vært å stemple meningsmotstandere som rasister. For egen del vet jeg at flere i Ap jobber med å få meg ut av partiet på grunn av at jeg har stått opp i rettighetsdebatten, sier Hapalahti til avisa.

Han understreker at hans og EDLs syn er at alle i Finnmark har like rettigheter uansett etnisk tilhørighet. Lars Hapalahti tar selvkritikk på vegne av EDL på at dette tydelig ikke kan ha blitt kommunisert godt nok ut.

Korte nyheter

 • Samenes konferanse åpnes i Váhtjer/Gällivare

  I dag, torsdag, åpnet den 22. samekonferansen i Váhtjer/Gällivare. Samekonferansen avholdes hvert fjerde år og det er samerådet som er ansvarlig for forberedelse og gjennomføring av konferansen.

  Konferansen holdes til og med søndag, og temaet for konferansen er "EMPOWERING SÁPMI", eller «styrking av Sápmi» på norsk.

  Åpning av Samekonferanse 2022 Gällivare
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Nisu ii roasmmohuvvon bargolihkohisvuođas

  Váile 40 jahkásaš nisu Deanus guhte sáddejuvvui odne duorastaga ambulánsahelikopterin Girkonjárgga buohccevissui, ii leat roasmmohuvvan, čállá Finnmárkku buohcceviessu Twitteris. Sii doalahit nissona buohcceviesus áicamii. Boles dieđihii lihkuhisvuođa birra sullii dii.12. Lossa návetrusttet lei gahččan nissona ala ja son sáddejuvvui buohccevissui.

 • Sihkkelgilvu álggii odne

  Arctic Race of Norway sihkkelastingilvu álggii odne Måeffies Nordlánddas. Gilvu bistá njeallje beaivve, sotnabeaivve jovdet mollii Troandimii. Oassálastit sihkkelastet njeallje etáhpa, ja dán jagi lea vuosttaš geardde go okta etáhpa lea biddjon Trøndelágii.

  Syklister på start til Arctic Race i Mo i Rana.
  Foto: Martin Steinholt / NRK