Hopp til innhold

Filmkjendiser til Tysfjord

Den kjente samiske regissøren Nils Gaup og skuepiller Mikkel Gaup skal lære lulesamisk ungdom hvordan film produseres.

Mikkel Gaup og Nils Gaup

To av Sápmi mest kjente filmarbeidere, skuespiller Mikkel Gauo og regissør Nils Gaup skal lære lulesamisk ungdom filmproduksjon.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Odd Levi Paulsen

Primus motor for lulesamisk kulturuke, Odd Levi Paulsen.

Foto: Privat

– Vi ønsker å dokumentere lulesamisk kulturuke og samtidig lage en samisk kortfilm om et tema som ikke enda er bestemt, sier prosjektleder og arrangør Odd Levi Paulsen

– Og da er vi veldig fornøyd med at Nils Gaup og Mikkel Gaup kjent som henholdsvis regissør og skuespiller av filmene "Veiviseren" og "Kautokeino-opprøret" skal lede filmkurset, sier han.

Det er i forbindelse med den lulesamiske kulturuka i Musken i Tysfjord til sommeren som den lulesamiske ungdomsorganisasjonen Doajmma Siebbre Julevsábme (DSJ) arrangerer, at to av Sápmis mest kjente filmarbeidere kommer til Tysfjord for å holde et filmkurs for ungdom.

Det er Internasjonal Samisk filmsenter som står som arrangør for filmkurset i samarbeid med DSJ.

Filmkurset varer en uke der ungdommene skal lære hvordan en film produseres.

Anne Lajla Utsi ved Internasjonalt Samisk Filmsenter i Kautokeino

Anne Lajla Utsi ved Internasjonal Samisk Filmsenter i Kautokeino

Foto: NRK

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Nils Gaup siden Internasjonal Samisk filmsenter ble etablert og han har holdt en rekke kurs og workshops både for ungdom og for etablerte filmskapere, forteller direktør ved Internasjonal Samisk filmsenter, Anne Lajla Utsi.

– I fjor ble et lignende kurs holdt i sørsamisk område, og nå får lulesamisk ungdom muligheten til å få et innblikk i profesjonell filmproduksjon. I løpet av uka er det meningen at de skal lære filmproduksjon fra idé og manusarbeid til et ferdig produkt, og forhåpentligvis har de da en ferdig film som de kan ha premiere på i slutten av den lulesamiske kulturuka, forteller hun videre.

– Er det virkelig mulig å produsere en film fra a til å i løpet av en uke?

– Det har vi fått til tidligere så det skal vi nok greie nå også. Selvfølgelig blir det ikke en lang spillefilm, men tanken er å lage en kortfilm der de som deltar kan få et innblikk i hvordan en film lages, forteller Utsi.

Film viktigste formidlingsmedium

Odd Levi Paulsen som er primus motor for arrangementet og som selv går på filmskole trekker fram filmen som ett av de viktigste formidlingsmedier.

– Den mest effektive måten å formidle lulesamisk kultur og språk er rett og slett gjennom filmmediet i og med at lulesamisk er et ganske lite språk sett i forhold til nordsamisk. Så jeg håper at ungdom er interessert i å lære mer om film, og spesielt samisk film, sier Paulsen.

– Film bør også speile en samisk virkelighet, spesielt for barn og ungdom. Slik kan de oppleve å se filmer som er på eget språk og som bygger på samisk kultur og være med på å løfte opp filmen som en egen kunstart, sier Anne Lajla Utsi.

Andre aktiviteter

Men det er ikke kun film som står på dagsorden under lulesamisk uke.

Musken i Tysfjord.

I den lulesamisk bygda Musken i Tysfjord arrangeres lulesamisk kulturuke i sommer.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– I tillegg til filmkurs som starter uka før selve kulturuka, skal det i løpet av lulesamisk uke arrangeres duodjekurs, samisk matkurs og nybegynnerkurs i samisk og kurs i samisk for viderekommende. I tillegg arrangeres det fotballskole for barn og unge, så i år blir det et bredt tilbud forteller Odd Levi Paulsen.

Han trekker særlig fram bruk av lulesamisk som en av grunnene for at DSJ arrangerer den lulesamiske kulturuka, i år for andre gang.

– Vi ønsker at spesielt barn og unge skal få lyst til å lære seg samisk. Og da er det veldig viktig at det tilrettelegges for en slik arena hvor dette er mulig, sier Paulsen som også håper at han selv på denne måten skal bli bedre motivert til å bruke samisk i sin egen hverdag.

Og det hele skjer altså i sommer, fra 11. juli til 17. juli i Musken, med Hellmocup 15. og 16. juli og filmkurs som starter uka før, men dato for filmkurset er ikke nøyaktig avklart enda.

Korte nyheter

  • Skånland: Mulig smitteutbrudd på sykehjem

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Avisen har forsøkt å få en kommentar fra sykehjemmet, men verken de eller kommuneoverlege Marie Helene Jørgensen, i Tjeldsund kommune ønsker ikke å kommentere saken.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.