Vil lage en ny Laila-film

Filminvestorene Gullik Hansen og Turi Josefsen er storfornøyde med hvordan det har gått filmen "Kautokeino-opprøret". Nå vil de gjerne lage en ny samefilm.

Se intervjuet

Turi Josefsen og Gullik Hansen i Cannes.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

NRK Sámi Radio fikk et ekslusivt intervju med den rike "onkelen" fra Kvalsund og "tanta" fra Hammerfest bak Nils Gaup sin filmatisering av Kautokeino-opprøret av 1852.

Begge er klare i sin tale: De vil helst invistere i en ny film som Nils Gaup regisserer.

- Litt skuffet

Gullik Hansen og Turi Josefsen er nå i filmbyen Cannes i Sør-Frankrike for å lansere "Kautokeino-opprøret" i utlandet.

Begge er småskuffet over at filmen ikke er blitt tatt med i hovedprogrammet, men vises utenfor festivalen.

- Dette betyr at vi da må satse på å fortelle om filmen på en annen måte. Nå får vi jo ikke den drahjelpa som selve festivalen ville ha gitt, forklarer Gullik Hansen.

Turid Josefsen (71) er ikke "hvem som helst". Hun er fra Hammerfest. Som ung reiste hun til USA som au pair. I statene slo hun seg opp innen sykehushjelpemidler - og ble dollarmilliardær. Bladet Kapital rangerte i fjor Josefsen som Norges 10. rikeste kvinne med en formue på 1,2 milliarder kroner.

Stor interesse

Selv om "Kautokeino-opprøret" ikke er valgt ut som en del av det offisielle festivalprogrammet, kan det se ut som om filmen likevel selger som "hakka møkk".

Det er også stor interesse for både filmen og de arrangemangene som "Look to Norway" har i sentrum av filmbyen.

- Vi hadde ingen tro på at vi skulle få tilbake noe særlig av de 25 millioner kronene vi investerte i filmen. Derfor er det jo fantastisk at den allerede har spilt inn det som er blitt investert i den, sier Josefsen fornøyd.

- Vi investerte jo ikke i denne filmen for å bli rike. Det var vi jo allerede tidligere, legger Gullik Hansen til og ler.

Ny Laila-film

Begge har veldig lyst til å finansiere et nytt filmprosjekt. Og den skal selvsagt Nils Gaup lage.

Nils Gaup på vei til premieren

Nils Gaup her på vei inn på premieren til 'Kautokeino-opprøret' i Tromsø i januar.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Jeg er så fascinert av den gamle Laila-filmen. Det er en romantisk og fin historie. Og jeg er jo en romantisk person, forklarer Turi Josefsen.

"Laila" ble spilt inn i 1929 og er en stumfilm. Regien var ved George Schnéevoigt. Historien handler om en jente som trodde at hun var same, men det viser seg at hun er adoptert av samene. Egentlig er hun norsk. Flere scener fra filmen er tatt opp på Skjervøy. Filmen viser natur så som Kågen, Isakeidet og Lailafjellet.

Gullik Hansen er enig med investorkollega Turid Josefsen. Han blir gjerne med på å lage en ny Laila-film sammen med Nils Gaup.

Les også:

Kjøpte Gaup-film usett til 20 land