Filmfestivalsjef tror DiCaprio er oppriktig

Den verdensberømte skuespilleren Leonardo DiCaprio dediserte Golden Globe-prisen sin til urfolk over hele verden. Sjef for filmfestivalen Skábmagovat sier hun tror DiCaprio mente det.

Anne Kirste Aikio sier filmindustrien er i ferd med å endre sitt syn på urfolk.

Festivalsjef for Skábmagovat Anne Kirste Aikio ble intervjuet som studiogjest i dagens Ođđasat av programleder Thor Thrane. Hun tror at Leonardo DiCaprio mener det han sier, men er usikker på hvor stor betydning det har.

– Det er selvfølgelig av stor betydning når DiCaprio til de grader viser oppmerksomhet til folk og opplyser om urfolks situasjon, og ikke minst hvordan rettighetssituasjonen til urfolk er i dag.

Det sa Anne Kirste Aikio, som er sjef for filmfestivalen Skábmagovat, som hvert år arrangeres under mørketiden i Anár i Nord-Finland.

Hun sikter til at Leonardo DiCaprio i sin takketale etter å ha mottatt Golden Globe prisen, delte den med urfolk verden over.

Jeg vil dele denne prisen med alle urfolk som er representert i filmen, og alle urfolkssamfunn rundt om i verden. Nå er det på tide at vi anerkjenner deres historie, og at vi hører på deres stemme og beskytter jorda også for fremtidige generasjoner, sa Leonardo DiCaprio i sin takketale.

Flere hundre urfolksstatister

Den verdensberømte skuespilleren fikk prisen som beste mannlige skuespiller for rollen sin i filmen The Revenant. I filmen var hundrevis av urfolk involvert i castingen, som statister eller i biroller.

(Artikkelen fortsetter under.)

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio i sin rolle som Hugh Glass i The Revenant.

Foto: 20th Century Fox

Hvor vidt det vil hjelpe urfolk at han bringer frem urfolk i talen sin er filmfestivalsjef Aikio usikker på.

– Det er alltid bra når får vite mer om urfolk og deres situasjon, men det som DiCaprio nå gjorde er ikke et første tilfelle historisk sett. Filmfolk har tidligere tatt opp urfolksrettigheter uten at det har hatt spesielt stor betydning.

Avatar og Brando

En av de var Marlon Brando, som i 1973 fikk Oscar for Gudfaren.

Marlon Brando i filmen «Gudfaren».

Marlon Brando lot Sacheen Littlefeather ta imot sin Oscar for det som av mange betegnes som tidenes beste film: Gudfaren.

Foto: Paramount Pictures / AP

Han nektet å ta imot prisen.

Han ga i stedet æren til Sacheen Littlefeather fra Nord Amerikas urfolk, og hun holdt en tale der hun kritiserte filmindustriens behandling og fremstilling av urfolk.

Også James Cameron har støttet urfolk, som blant annet kom frem i filmen Avatar, der jordas mineralnæring reiser til andre planeter for å finne mineraler, og ender opp med å ødelegge de innfødtes natur og levemåte.

(Artikkelen fortsetter under.)

Video Filmanmeldelse: Avatar

Med filmen Avatar viste regissør James Cameron sin støtte til urfolks kamp for deres land og ressurser.

Foto: Nyhetsspiller

Filmer mer realistisk om urfolk

Men tror du Leonardo DiCaprio mente det han sa?

– Jeg tror på det han sier, og jeg synes han er troverdig. Det som underbygger troen min på det er blant annet det at for ett år siden var det en stor klimademonstrasjon i New York, og der gikk han sammen med urfolksrepresentanter, og viste sin mening om klimaforandringene som berører urfolk spesielt sterkt.

Anne Kirste Aikio synes også hun ser en trend i filmens verden.

– Flere og flere filmer synliggjør urfolk, og det virker som at filmmakerne har et ønske om å vise et mer realistisk bilde av urfolk.