- Filmen kan skape ny vekkelse

Mikkel Gaup (40) håper filmen skaper debatt og at folk går i seg selv.

Mikkel Gaup og dattera Maiken

Dagens 40-åring Mikkel Gaup sammen med dattera Maiken under kvelds premiere i Tromsø.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Jeg tror filmen kan skape en ny vekkelse blant samene; det vil si de som trenger en ny vekkelse i livet, sier Mikkel Gaup til nrk.no/sami.

I "Kautokeino-opprøret" tydeliggjøres hvordan brennevinet kan ødelegge mennesker og et helt samfunn.

- Tenk over ditt liv

- Dette berører oss i dag også. Ikke la alkoholen styre livet ditt og hold deg unna rusmidler. Dette er en av budskapene i filmen, og filmen kan få folk til å tenke over sitt eget liv. Joik når du er nykter, sier Gaup.

Vekkelsen blant samene i Kautokeino rundt 1850 førte til at mange sluttet å drikke. De var inspirert av Læstadius` advarsler mot "satans piss".

- Skildringen i filmen kan kanskje hjelpe de som trenger en vekkelse i livet i dag, sier Mikkel Gaup som spilte Aslak Hætta.

Hovedrolleinnehaveren tror han ville ha reagert på samme måte som Aslak Hætta. Det samme gjør regissør Nils Gaup.

Ville reagert på samme måte 

- Jeg er redd for at jeg ville ha reagert på samme måte som Aslak Hætta. Jeg ville blitt veldig opprørt hvis noen hadde tatt fra meg leiligheten, bilen og alt jeg eide og hadde uten at de hadde grunn til det. For meg er det veldig tydelig hvorfor de ble så provosert og hvorfor de handlet irrasjonelt, sier Nils Gaup.

Nils Gaup på vei til premieren

Nils Gaup og Mari Boine på vei til premieren.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Gaup understreker at han forteller historien gjennom en spillefilm. Likevel har han synliggjort øvrighets- og embetsmennenes holdninger. 

- Jeg har dempet handlingene til blant annet presten Stockfleth. Det han gjorde i virkeligheten var adskillig tøffere. Han slo en kvinne med staven sin mye voldsommere enn det som kommer fram i filmen. Hvis jeg hadde vist den reelle virkeligheten, så ville det blitt parodisk. I dag hadde ikke folk trodd dette.

Skrevet bok

- Det er ikke en sak som de norske myndighetene og embetsverket er så stolt av. Det er tabubelagt greie fra begge sider. Jeg har ønsket å sette fokus som er betent. 

Nils Gaup har allerede skrevet en bok om opprøret hvor han går dypere i materialet.

- Boka kommer ut neste høst, sier han.