NRK Meny
Normal

Film om Áillohaš åpner Film fra nord-programmet i TIFF 2017

Filmen «Solens sønn» om Nils-Aslak Valkeapää er åpningsfilm i Film fra nord-programmet i neste års Tromsø internasjonale filmfestival.

Nils Aslak Valkeapää

Nils-Aslak Valkeapää var kjent som en multikunstner og hadde suksess i det meste han foretok seg som kunstner.

Foto: Per Lars Tonstad / Scanpix

Tromsø Internasjonale filmfestival er både en populær publikumsfestival, samt et viktig møtested for norsk og internasjonal filmbransje.

16.-22. januar 2017 arrangeres festivalen for 27. gang.

I Film fra nord-programmet er det 39 filmer og «Solens sønn» er åpningsfilm i dette programmet.

Fargerik samisk artist

«Solens sønn» er en del av programmet i Film fra nord og handler om Nils-Aslak Valkeapää eller Áillohaš (1943 – 2001).

Han er den mest fargerike og berømte samiske artisten noen sinne.

Valkeapää vokste opp i en familie som drev reindrift, men valgte selv å bli artist. Han var en poet, maler, joiker, komponist og fotograf. Han ga ut bøker og plater, holdt konserter verden over og vant flere anerkjente priser.

Han opplevde suksess i alt han foretok seg, men livet forandret seg brått da han ble utsatt for en fryktelig ulykke.

Nils-Aslak Valkeapää

Nils-Aslak Valkeapää døde i 2001 58 år gammel.

Foto: Ulrichsen, Rolf Chr. / Aftenposten

Filmen er laget av Gunilla Bresky, som er en svensk regissør og produsent fra Luleå.

Hun jobbet i flere år i svensk radio og fjernsyn med dokumentar og drama. Hun begynte å lage film for rundt tjue år siden da hun kom til Russland, og har siden spesialisert seg i historier fra det høye nord, samt ukjente historier fra andre verdenskrig.

Hennes forrige film «Jag stannar tiden» ble vist på TIFF i 2014 og vant da også Don Quixote prisen.

Samisk kortfilm

Egil Pedersens kortfilm «Gos don leat?» har også premiere under TIFF. Filmen handler om en ung jente, som må finne sin egen måte å håndtere hemmelighetene hun oppdager i sin egen familie.

Filmen er inspirert og akkompagnert av musikken til artisten MÅSØ (Jan Rune Måsø), som har utviklet en unik miks mellom elektronisk musikk og den tradisjonelle joiken, i samarbeid med musikkprodusent Jonas Raabe.

Gos don leat?

Filmen «Gos don leat?» (Hvor er du?) vises for første gang under TIFF 2017.

Foto: Pressebilde / TIFF

Egil Pedersen er en norsk regissør fra Jessheim, men kommer opprinnelig fra Finnmark.

Han gikk ut fra den norske filmskolen i 2002 og har produsert og regissert flere filmer siden. Hans forrige kortfilm «The afflicted animal» ble vist på TIFF 2015.

Samiske stemmer i dagens Norge?

De siste tiårene har samisk kultur og identitet blitt satt på dagsorden i Norge, og det snakkes gjerne om bevaring av interesser og medbestemmelse.

Engasjement blir også vist gjennom film, musikk og teater. Fra lerret og scene kan man formidle historie, kultur og interesser samtidig som man stiller spørsmål, roser, kritiserer og utfordrer.

Til tross for flere arenaer for å bli hørt og tiltak for bevaring og ivaretakelse viser en fersk rapport at svært mange samer opplever utfordringer knyttet til etnisitet i hverdagslivet.

17. mai i Karasjok

Illustrasjonsbilde av folk med samekofter. Bildet er fra 17. mai-toget i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hvilken plass har samiske stemmer i dagens Norge? Hvordan blir det samiske representert i samfunnsdebatten? Hvor mye betyr tilretteleggelse fra statens side for at urfolk skal bli hørt? Er ivaretakelse av urfolks rettigheter andre steder i verden viktigere for nordmenn flest enn vår egen urbefolkning?

TIFF samler et bredt panel for å ta debatten. Representanter fra sivilsamfunn, kultur, politisk arbeid og forskning vil holde individuelle innledninger, etterfulgt av felles diskusjon hvor det er åpent for spørsmål og kommentarer fra publikum.