Hopp til innhold

Fikk utsatt høringsfristen til endringer i Finnmarksloven

Thoralf Henriksen i Karasjoklista har fått forlenget høringsfristen til endringer i Finnmarksloven. Han er forferdet over at flere ikke har kommet med uttalelse i saken.

Thoralf Henriksen

Thoralf Henriksen

Foto: Piera Balto / NRK

Det skriver avisa Ávvir .

– Her er det foreslått å endre Finnmarksloven slik at de som fremmer saker for Utmarksdomstolen i Finnmark kanskje selv må betale for saksomkostningene hvis de ikke når frem med sitt krav. Likevel er det mange institusjoner som jobber med samiske saker som ikke har kommet med høringsuttalelse, sier Henriksen til avisa.

Ny frist 9. februar

Justisdepartementet har sendt et forslag om å endre Finnmarksloven ut på høring , og har sendt høringsbrevet til ulike høringsinstanser som Sametinget, Finnmarkseiendommen, Finnmark fylkeskommune, Fylkesmannen i Finnmark, Finnmarkskommisjonen. I lista over avgitte høringssvar kan man se at ingen av disse høringsinstansene hadde kommet med høringssvar innen fristen som opprinnelig var 1. februar.

Avdelingsleder i Justis- og beredskapsdepartementet Knut Helge Reinskou bekrefter overfor Ávvir at de har utsatt høringsfristen til 9. februar, blant annet fordi Finnmark fylkeskommune ikke kunne levere innen tidsfristen, og på grunn av at Henriksen tok kontakt og ba om utsatt høringsfrist.

Håper flere avgir høringsuttalelse

Henriksen vil selv avgi høringsuttalelse, og nå håper han at flere benytter muligheten til å avgi høringsuttalelse.

– Dette er en veldig viktig sak og en stor trussel for samiske rettigheter. Derfor er det skremmende at ikke flere institusjoner som representerer samiske interesser har kommet med uttalelse.

Korte nyheter

 • Conifa-cupen må nok avlyses i år

  Årsaken er at den lokale arrangøren i Nice ikke har gitt lyd fra seg om de er klare til å arrangere Conifa-EM i fotball i år eller ikke. Det bekrefter president i FA Sápmi Håkan Kuorak, som sier til NRK at de ikke får kontakt med arrangøren i Nice.

  – Arrangøren har satt lokket på siden 26. april. Ingen vet noe om hvorfor. Ei heller Conifa. Og det finnes heller ikke noen offentlig avlysning. Vi får bare ikke kontakt med arrangøren, sier Kuorak.

  Årets Conifa EM for menn skulle gå av stabelen 3. til 12. juni i Nice i Frankrike. Elleve lag skulle delta. Nå vil Kuorak prøve å få til et alternativ. Men også det ser ut for å bli utfordrende.

  – Når seriespillene er slutt i Norge og Sverige skal vi prøve å få til en turnering med tre-fire lag.

  Håkan Kuorak er klar på at dette vil skade Conifas navn veldig mye.

  – Vi prøver å finne ut av hva man gjør framover. Advokat er innkoplet, og Conifa undersøker om man skal gå til rettslige skritt etter dette.

  – Alle er like undrende Media i Frankrike har også forsøkt å få svar, og hotellet som var booket har selv avbooket alt. De har også gjort forsøk på å få tak i arrangøren, uten å lykkes.

  Kuorak understreker at dette ikke vil få følger for damenes World Championship 2022 som går av stabelen i India først i juli.

  – Dame-Vm går som vanlig, sier Kourak som nå begynner å planlegge 2023 EM, og 2024 Conifa-VM.

  Håkan Kuorak
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • – Jus gildet, de nohká árbevirolaš luossabivdu

  Deatnolaš Viktor Trosten lohká Kárášjoga sátnejođiheaddji árvalusa gieldit luossabivdu Deanu čázádagas 7 jahkái, fuones árvalussan. – Jus gildet, de gal nohká árbevirolaš luossabivdu. Buođđun ja golgadeapmi váldá luosaid main leat heajos genat. Albma luosat mat gođđet, eai mana buđđui. Jus mannet, de mannet čađa buođu, dadjá Trosten

  Viktor Trosten bivdimin
  Foto: Harry Johansen / NRK
 • Dikkis go doarredii bohccuid geaidnoráiggi

  Guorbmebiilavuoddji celkkii iežas sivaheapmin go diggi su vuostá álggii Luleju diggegottis gaskavahku. Son lea áššáskuhtton elliid biinnideames go skábmamánus 2019:s guorbmebiillain doarredii bohccuid geaidnoráiggi. Dáhpáhusa filbmii ja bijai sosiála mediaide. Das gullá go dadjá ruoŧagillii «Go eai oppa váibba ge! Diet šaddet Norrlándda sávrrimus boazun nie mo son daid bahkkeha». Sihke gálvo-ealáhussuorgi, eará vuoddjit ja sámediggi leat garrasit cuiggodan dagu. Vuoddji lea maŋŋá sms bokte átnon ándagassii dagus dihtii.

  Jager rein med lastebil
  Foto: SVT