Normal

Her feires endelig tittelen som «Årets grensekommune»

Det er riktig nok en stund siden den finske kommunen som ligger tett inn til norskegrensen ble beæret. Men først nå nylig fikk befolkningen i Utsjok feire utnevnelsen.

Utsjok kommune er Årets grensekommune 2015 i Finland

ROGN TIL ÆRE: En særegen planteseremoni av en rognbusk måtte til, da Utsjoks befolkning feiret seg selv. Lederen av den finske Grenseområdeforeningen, Matti Väistö (t.h), ga skryt til Utsjok kommune i anledning dagen.

Foto: Sierge Rasmus / YLE Sápmi

Ilmari Tapiola

FORNØYD ORDFØRER: Ilmari Tapiola, Utsjok kommune.

Foto: Ođđasat / Yle

– Det er en ære for vår kommune. Men det er faktisk det ordinære og langvarige samarbeidet med våre nabokommuner, Tana og Karasjok, på norsk side av grensen som er årsaken til denne utnevnelsen.

Dette sier ordfører i Utsjok kommune, Ilmari Tapiola.

Det var riktig nok i mai måned at den nordfinske grensekommunen ble beæret med utnevnelsen «Årets grensekommune 2015», av den finske Grenseområdeforeningen.

Men først nå nylig kom anledningen til å feire dette, men egen «treplantingsseremoni» utenfor kommunehuset ved kommunetettstedet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utsjok er "Årets grensekommune" for 2015 i Finland

FOLKSOMT: Mange utsjokinger ville ta del i den etterlengtede feiringen som årets grensekommune i Finland.

Foto: Sierge Rasmus / YLE Sápmi

Kjøper tjenester fra norsk side

Lederen for den finske Grenseområdeforeningen, Matti Väistö, sparte ikke på godordene til utsjokingene.

– Det er den unike evnen til å samarbeide over riksgrensen, som har gjort at Utsjok fortjener denne utmerkelsen. Utsjok er en sterk, samisk kommune, som klarer å samarbeide på flere områder, sa han på utmerkelsesseremonien sist helg, ifølge YLE Sápmi (ekstern lenke).

Utsjok har blant annet et samarbeid om spesialhelsetilbud med grensekommunenaboer i Norge.

– Det vi ikke har kunnet tilby utsjokingene for egen del, har vi kunnet kjøpe fra blant annet Karasjok kommune, sier ordfører Ilmari Tapiola.

Slokker branner i lag

Utsjok kommune samarbeider også om brannslokningsarbeid med grensekommunenaboene i Norge.

Samarbeidet dreier seg også om søk- og redningsarbeid.

– Vi får eksempelvis redningshelikopter fra norsk side mye raskere ved behov, enn om vi skulle fått helikopterutrykning fra Rovaniemi som er lenger unna for oss, sier ordfører Tapiola.

– Hva gjelder brannslokking, bidrar vi med å slokke branner på norsk side, og norsk brannvesen rykker ut til finsk side ved behov, tilføyer han.

Suksessfullt skolesamarbeid

Ordfører Ilmari Tapiola trekker spesielt frem det langvarige elevutvekslings-samarbeidet Utsjok skole har med Sirma skole på norsk side.

– Riktig nok er læreplanene ulike mellom Finland og Norge, noe som har medført en del utfordringer. Men alt i alt har dette har vært positivt for våre barn og unge. De har fått knytte bekjentskap med barn og unge på norsk side grensen, bedyrer utsjokordføreren.