Hopp til innhold

Fikk duodjepris

Lulesamenes fremste duodje-ekspert i Tysfjord fikk endelig sin velfortjente duodjepris av sine egne.

Kaja Andersen og Sven Egil Knutsen Duolljá

Kaja Andersen var overrasket, men glad da hun fikk duodjepris for sitt arbeid for fremme av lulesamisk duodje. Leder av duodjeorganisasjonen Duodje Nordlánnda, Svenn-Egil Knutsen Duolljá delte ut prisen på vegne av duodjemiljøet i Tysfjord-og Saltenregionen.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Og overraskelsen var stor for 84-årige Kaja Andersen som fredag fikk en velfortjent pris for sitt arbeid for fremme av lulesamisk duodje.

– Dette var helt uventet og jeg er svært overrasket. Det føles som om det ikke gjelder meg. Er det sant? Jeg har ikke gjort noe annet enn det som jeg skulle. Men jeg er svært takknemlig og takker både for hederspris, tale og gaver, sier Kaja Andersen.

I tillegg til hederlig omtale bestod duodjeprisen av gave og blomster. Gaven var kaffepose og melpose skydd av reinskinn. Det fortelles at selv om Kaja Andersen har sydd uttallige kaffeposer på bestilling til andre, har hun selv ikke hatt sin egen kaffepose. Og det var grunnen til at hun fikk nettopp en kaffepose og melpose i gave.

– Er selv en duodjeinstitusjon

Det var duodjeorganisasjonen Duodje Nordlánnda som på vegne av det lulesamiske duodjemiljøet i Tysfjord-regionen tildelte Kaja Andersen prisen.

– Hun har gått fotsporene før oss og for det arbeidet vil vi så gjerne hedre henne. Hun har brakt lulesamisk duodje ut i verden og gjort et formidabelt arbeid for fremme av duodje. Duodje, i særlig grad mjuksløyd, har vært hennes lidenskap i hele hennes liv og selv om hun tidligere i høst nådde en viss alder, er fortsatt duodje og sying en betydelig del av hennes daglige liv, sa leder av Duodje Nordlánnda Svenn-Egil Knutsen Duolljá i sin tale til Kaja Andersen

I talen trakk han fram hennes liv som aktiv duodjeutøver, som veileder, kursholder- og duodjelærer for andre, som duodjepolitiker og som samfunnsengasjert kvinne forut før sin tid.

Hun var den første fra Hellemofjorden som tok realskolen, hun var den første kvinnen i formannskapet i Tysfjord, hun var den første lederen i Nordland fylkeskommunes samiske nemnd og hun var initiativtaker og leder av den første duodjeforeningen i Tysfjord, Julevsámij duodje, sa han blant annet i sin tale.

– Hun har vært svært aktiv i samfunnsutviklingen, vært barsk, klok og talefør og uten henne hadde det sannsynligvis ikke vært så mange koftebærere i Tysfjord i dag. Hun er selv en ”institusjon” når det gjelder duodje, fremholdt Svenn-Egil Knutsen Duolljá.

– Født med symaskin mellom hendene

Og prisvinneren selv var uvitende om prisutdelingen da hun deltok på sangkvelden til Árran - lulesamiske senter sist fredag.

– Jeg visste ikke noe, og dette var ikke i mine tanker. Men da jeg etter hvert hørte Svenn-Egil nevne at prisvinneren hadde gått på skole i Fauske der hun var den eneste jenta i klassen som hadde fysikk og kjemi, og som hun selv pleier å si det "hun var den sjuende gutten i klassen". Da jeg hørte han nevne dette, da begynte det å demre for meg. Det er visst meg han snakker om tenkte jeg, forteller en lattermild Kaja Andersen.

Mange hadde møtt opp for å hedre Kaja Andersen.

Mange hadde møtt opp for å hedre Kaja Andersen

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Jeg er født i den tiden da sjølberging var noe som alle måtte handtere. Og allerede da jeg mistet min første melketann da jeg var barn, måtte jeg begynne med duodje. Jeg minnes jeg strikket et tørkle til katta vår, og jeg måtte lære å spinne, tvinne, klippe og sy. Jeg har alltid hatt det for meg at jeg skal sy og at jeg skal holde på med duodje. Et slikt menneske er jeg, og mon tro om ikke jeg hadde en liten symaskin i hendene da jeg ble født, forteller hun videre.

Og hedersprisen var velfortjent mente de fremmøtte.

– Prisen burde vært gitt henne for mange år siden allerede og det var sannelig på tide nå. Det var artig å se at hun ble hedret, sier aktiv utøvende duodjár Aline Mikkelsen som også er organisasjonssekretær i Landsorganisasjonen Sámiid Duodji.

Og selv om prisinnehaveren har nådd en betydelig alder har hun ikke lagt inn årene enda.

Les også: Skal dokumentere lulesamisk duodje

Hun har et duodjeprosjekt som hun håper hun skal avslutte neste sommer, nemlig utgivelse av en terminologibok om duodje. Og fortsatt bestiller folk kofter av henne.

– Jeg syr fortsatt og har flere koftebestillinger på gang. Før jul skulle jeg ha sydd to kofter i tillegg til at jeg arbeider med terminologiprosjektet mitt, forteller den aktive damen mens hun haster videre med alle sine oppgaver og oppdrag.

Hør saken på samisk her: DUODJEBÁLKKÁ

Korte nyheter