Fikk advarsel av teatersjefen etter seksuell trakassering av ung kvinnelig skuespiller

Sjefen i det samiske nasjonalteateret kjente til at en mannlig ansatt kunne oppføre seg upassende mot kvinner. Likevel fikk vedkommende reise på turné sammen med den unge kvinnelige skuespilleren han hadde trakassert.

Teatersjef Haukur J. Gunnarsson

TIDLIGERE TEATERSJEF: Haukur J. Gunnarsson tok ifølge kvinnen som varslet om seksuell trakassering, klagen svært alvorlig.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

– Jeg er svært opprørt og forbannet over at ledelsen i Beaivváš later som om ingen ting har skjedd. Jeg er bekymret for kvinnene som arbeider på teateret i dag, fordi mannen blir beskyttet, skriver skuespilleren i en e-post til NRK.

I forrige uke valgte hun å navngi en mannlig ansatt ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš. Det gjorde hun på sin egen Facebook-profil. Bakgrunnen var hendelser hun opplevde som seksuell trakassering og uønskede fysiske tilnærminger for noen år siden.

– Vil ikke våge å fortsette

Kvinnen ønsker ikke å la seg intervjues, men har sendt all skriftlig dokumentasjon til NRK. Her framkommer det at daværende teatersjef Haukur J. Gunnarsson ga mannen advarsel etter at vedkommende var blitt konfrontert med klagen fra kvinnen.

«H (Haukur Gunnarsson, red.amn.) følte seg trygg på at han ikke ville våge å fortsette på samme måte under turnéen, noe som viste seg å være riktig.»

Det skriver Gunnarsson selv i referatet etter møtet med den kvinnelige skuespilleren. På dette møtet deltok også en annen kvinnelig skuespiller ved teateret.

I møtereferatet heter det også at teatersjefen er glad for at kvinnen hadde tatt opp temaet seksuell trakassering:

«Det er veldig ille om Beaivváš blir kjent for å være et arbeidssted som er utrygt for unge kvinner».

Kjente til upassende oppførsel

Under forberedelsene til stykket teateret skulle på turné med, fungerte mannen som språkkonsulent for kvinnen. I møtereferatet blir bakgrunnen for dette også berørt.

«Den upassende oppførselen mot kvinner som H (Haukur J. Gunnarsson, red.anm.) hadde hørt om hadde skjedd når han var full og på fritiden. H følte derfor at språkcoachingen i arbeidstiden på teateret ikke utgjorde noen risiko.»

I referatet beskrives også hendelsene som den kvinnelige skuespilleren opplevde som seksuell trakassering. Før møtet med teatersjefen i november hadde den kvinnelige skuespilleren varslet Gunnarsson om trakasseringen allerede i oktober.

Kvinnen som var engasjert til stykket, betrodde seg til en kollega om tilnærmelsene mannen gjorde. Sammen gikk de til teatersjefen og fortalte om hendelsene. Dette skjedde før teateret dro på turnéen.

«Haukur tok varselet svært seriøst», skrev kvinnen i en e-post hun først sendte til blant annet styreleder Lene Hansen, teatersjefen og en tillitsvalgt. Den samme e-posten sendte hun også senere til alle som hadde vært med på turnéen.

I e-posten skriver hun videre:

«Noen dager senere møtte jeg Haukur igjen. Ha fortalte at X (mannens navn, red.anm.) var blitt informert om min klage, og at han hadde gitt ham en streng advarsel.»

Kom naken inn i badstua

I e-postene beskriver kvinnen det hun oppfattet som upassende oppførsel. Dette dreier seg om berøringer, kyssing på panna og kommentarer. Selv om kvinnen ga beskjed om at oppførselen ikke var akseptabel, fortsatte mannen med dette.

I møtet med teatersjefen fortalte skuespilleren også om en episode i boligen hvor hun bodde mens prøvene på teateret foregikk.

«En ung finske jente som jeg trodde også hadde tilknytning til teateret, bodde også i boligen som Beaivváš disponerer. Det viste seg at X (mannens navn, red.anm.) hadde invitert henne til Kautokeino.»

Etter endte arbeidsdag og en tur i bygda ble de to enige om å ta badstu.

«Da jeg kom inn i badstua satt X der helt naken. Jeg følte meg ukomfortabel og gikk ut etter hvert.»

På teateret neste dag møttes skuespilleren og mannen.

«Mens vi var alene ga han på en truende måte beskjed om at jeg måtte holde kjeft om det som hadde skjedd kvelden før. Jeg ble både sjokkert og det skapte stor frykt i meg.»

Provosert

Til NRK skriver skuespilleren at hun er svært provosert over at ledelsen i Beaivváš lar disse forholdene ligge.

– Den gang var jeg 26 år, og tenkte at jeg måtte være høflig. I dag tenker jeg helt annerledes. Jeg frykter andre kvinner kan bli utsatt for det samme som jeg ble, skriver hun.

I dag er Rolf Degerlund teatersjef ved det samiske nasjonalteateret. Han har ikke hørt om upassende handlinger på de to årene han har vært sjef.

– I min tid har det ikke skjedd noe, og jeg håndterer det profesjonelt i henhold til den norske arbeidsmiljøloven, sier han til NRK.