Hopp til innhold

Med 29 stemmer bak seg avgjør Martin (29) hvem som blir ordfører

Begrepet «hver stemme teller» fikk et ansikt i valget. Med sin ene stemme i kommunestyret kan Martin nå avgjøre hvem som blir kommunens eneste heltidsbetalte politiker de fire neste årene.

Martin Velky

SAMEKOFTE: Slovakiske Martin Veľký har fått varangerkofte og har han brukt den flere ganger.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

29-åringen Martin Veľký bor bare 50 meter fra Nesseby rådhus i Varangerbotn.

Mandag kveld viste valgresultatet i hjemkommunen til SV-leder Kirsti Bergstø, at han blir SVs eneste representant i kommunestyret. 29 stemmer fikk SV.

– Jeg tror jeg kjenner eller vet om de fleste som stemte på meg, sier han til NRK.

Den ferske politikeren havnet «på vippen» ettersom både Arbeiderpartiet og Felleslista fikk inn sju representanter. Allerede valgkvelden ble han plutselig den viktigste politikeren i kommunen.

– Bestemmer ikke alene

SVs eneste representant vil dermed avgjøre om Aps Knut Store eller Felleslistas Berit Ranveig Nilssen blir Nessbys eneste heltidsbetalte politiker.

– Knut vil være en fin ordfører. Berit vil være en fin ordfører, svarer Veľký diplomatisk når NRK spør hvem han personlig ville hatt i vervet.

Han er nøye med å understreke at han alene ikke bestemmer hvem SV skal støtte.

– Første og fremst er vi veldig stolt over at vi blir representert. Jeg synes det er viktig at sosialistisk politikk er synlig her. For meg er det viktig å si at hvem som skal bli ordfører, ikke er noe jeg bestemmer alene. Vi skal ha medlemsmøter og samtaler, sier Martin.

Martin Veľký

GLEDER SEG: Martin Veľký gleder seg til å drive politikk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Seks politikere i Norge

Veľký tilhører en liten gruppe nye politikere i Norge.

Han er en av seks som ble valgt inn i kommunestyrene med 30 eller færre stemmer viser tall NRK har hentet fra Valgdirektoratet.

Av disse er det bare Martin Veľký fra Nesseby som er «på vippen».

 • I Kvitsøy har Frp ett mandat inne med 26 stemmer

 • I Leka har SV ett mandat inne med 26 stemmer

 • I Solund har SV ett mandat inne med 30 stemmer

 • I Bokn har KrF ett mandat med 28 stemmer

 • I Osen har Frp ett mandat inne med 28

– Dette er demokrati

NRK Sápmis politiske kommentator Mona Solbakk sier dette er uttrykk for demokratiet.

– Først stemmer vi på partiet vi støtter. Så samles partienes representanter til forhandlinger. De store må sette seg sammen med de minste for å få makt. Dette er løsningen i et demokrati. Sjeldent får et parti rent flertall og anledning til å bestemme alt selv, sier hun.

Førsteamanuensis i sammenlignende politikk ved Universitetet i Tromsø, Troy Saghaug Broderstad, mener SV i Nesseby relativt sett har mye makt til å være med på å avgjøre hvem som blir ordfører.

– Men vi må samtidig huske på at det er mye politikk som lages utover å velge ordføreren. I forhandlingssituasjoner om andre saker kan SV ende opp med å overspille hånda si – som tross alt bare teller ett mandat – og risikere å ikke få igjennom noen av sakene de er opptatt av, sier han til NRK.

Troy Saghaug Broderstad

MAKT: Troy Saghaug Broderstad ved UiT Norges arktiske universitet.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Saghaug Broderstad kommer også med denne påminnelsen:

– I koalisjoner har ofte også velgerne store forventninger til partier som kommer inn med få mandater, og de blir nesten alltid straffet for det av velgerne ved neste valg. Særlig hvis man, sånn som i dette tilfellet, gjør seg høy og mørk tidlig i perioden, sier han.

Fikk «koftetillatelse» av ordføreren

Martin Veľký er opprinnelig fra byen Martin i Slovakia, men sier «jeg er fra Nesseby».

– I fjor fikk jeg æren av å ta i bruk Nesseby-kofta. Ordfører Knut Store ga meg tillatelsen, forteller han på klingende samisk.

Han har lært seg språket etter flere år i både Kautokeino og Nesseby. Nå er han i ferd med å fullføre barnehagepedagog-utdanningen ved Samisk høgskole.

– Jeg synes Nesseby er det fineste stedet i Norge. Vi har det veldig bra her, kan leve gode liv, men det finnes alltid et forbedringspotensial. Derfor har jeg blitt med i politikken, sier han til NRK.

SV-Bergstø: – Jeg er stolt

SV-leder Kirsti Bergstø som selv er fra Nesseby, sier hun har alle forventninger til at Martin Veľký vil gjøre en fantastisk jobb de fire neste årene.

– Jeg er stolt over å ha Martin på laget, og det er umulig å ikke ha respekt for den enorme innsatsen han allerede har lagt ned for Nesseby, sier hun til NRK.

Kirsti Bergstø

SV-LEDER: Kirsti Bergstø.

Foto: Tom Balgaard/NRK

Bergstø sier eksempelet i hjemkommunen hennes og andre steder, viser at «hver stemme teller».

– Vi ser landet over, i små og store kommuner, at hårfine balanser noen ganger avgjør valg, som situasjonen i Bergen nå. Ingen må noensinne tro at det ikke nytter å stemme, at det ikke har noe å si, sier Kirsti Bergstø.

Korte nyheter

 • Illeluktende fly måtte snu

  Et Norwegian på vei til Alta fra Gardermoen måtte snu på grunn av vond lukt i kabinen, skriver Kronstadposten.

  – Det var rett og slett rester etter treff med en fugl som har skjedd i går. Da er rutinen at da inspiserer vi og vasker motoren for å få det rent. Noe som har blitt igjen etter denne prosessen skapte lukten, forteller kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til VG.

  En passasjer avisen har snakket med sier flyet skulle ha landet i Alta 11.15, men etter at flyet snudde og et nytt fly måtte oppdrives, tok de reisende av rundt klokken 11.30.

 • Vudje bronsa medáljai

  Kárášjohkalaš Sandra Maria Balto lea beassan juniorluohkká vuodjamis Davviriikkalaš meašttirgilvvuide. Ikte ovttas su joavkkuin fidnejedje bronssa medálja 4x200 fridja vuodjamis. Meašttirgilvvut lágiduvvojit Estteeatnamis, Tartuas dán vahkuloahpa.

  Sandra Maria Balto
  Foto: Kjetil Andersen
 • Svømte til bronse på Nordisk mesterskap

  Sandra Maria Balto fra Karasjok er tatt ut til Nordisk mesterskap i svømming i junior klassen. I går tok hun sammen med troppen, bronse på 4x200 m fri. Mesterskapet holdes i Tartu i Estland.

  Nordisk mesterskap er et samarbeid mellom de nordiske landene, Danmark, Sverige, Island, Færøyene, Finland, Norge, samt Litauen, Latvia og Estland.

  Troppen Norge har sendt til Estland består av 5 senior herrer, 7 junior jenter, 7 junior guter og 7 parautøvere.

  Sandra Maria Balto (16) er i norgestoppen i svømming i sin årsklasse.
  Foto: Elle Norvang