29-åringen Martin Veľký bor bare 50 meter fra Nesseby rådhus i Varangerbotn.
Mandag kveld viste valgresultatet i hjemkommunen til SV-leder Kirsti Bergstø, at han blir SVs eneste representant i kommunestyret. 29 stemmer fikk SV.
– Jeg tror jeg kjenner eller vet om de fleste som stemte på meg, sier han til NRK.
Den ferske politikeren havnet «på vippen» ettersom både Arbeiderpartiet og Felleslista fikk inn sju representanter. Allerede valgkvelden ble han plutselig den viktigste politikeren i kommunen.
– Bestemmer ikke alene
SVs eneste representant vil dermed avgjøre om Aps Knut Store eller Felleslistas Berit Ranveig Nilssen blir Nessbys eneste heltidsbetalte politiker.
– Knut vil være en fin ordfører. Berit vil være en fin ordfører, svarer Veľký diplomatisk når NRK spør hvem han personlig ville hatt i vervet.
Han er nøye med å understreke at han alene ikke bestemmer hvem SV skal støtte.
– Første og fremst er vi veldig stolt over at vi blir representert. Jeg synes det er viktig at sosialistisk politikk er synlig her. For meg er det viktig å si at hvem som skal bli ordfører, ikke er noe jeg bestemmer alene. Vi skal ha medlemsmøter og samtaler, sier Martin.
GLEDER SEG: Martin Veľký gleder seg til å drive politikk.
Foto: Eilif Aslaksen / NRKSeks politikere i Norge
Veľký tilhører en liten gruppe nye politikere i Norge.
Han er en av seks som ble valgt inn i kommunestyrene med 30 eller færre stemmer viser tall NRK har hentet fra Valgdirektoratet.
Av disse er det bare Martin Veľký fra Nesseby som er «på vippen».
I har Frp ett mandat inne med 26 stemmer
I
har SV ett mandat inne med 26 stemmerI har SV ett mandat inne med 30 stemmer
I har KrF ett mandat med 28 stemmer
I har Frp ett mandat inne med 28
– Dette er demokrati
NRK Sápmis politiske kommentator Mona Solbakk sier dette er uttrykk for demokratiet.
– Først stemmer vi på partiet vi støtter. Så samles partienes representanter til forhandlinger. De store må sette seg sammen med de minste for å få makt. Dette er løsningen i et demokrati. Sjeldent får et parti rent flertall og anledning til å bestemme alt selv, sier hun.
Førsteamanuensis i sammenlignende politikk ved Universitetet i Tromsø, Troy Saghaug Broderstad, mener SV i Nesseby relativt sett har mye makt til å være med på å avgjøre hvem som blir ordfører.
– Men vi må samtidig huske på at det er mye politikk som lages utover å velge ordføreren. I forhandlingssituasjoner om andre saker kan SV ende opp med å overspille hånda si – som tross alt bare teller ett mandat – og risikere å ikke få igjennom noen av sakene de er opptatt av, sier han til NRK.
MAKT: Troy Saghaug Broderstad ved UiT Norges arktiske universitet.
Foto: Christian Kråkenes / NRKSaghaug Broderstad kommer også med denne påminnelsen:
– I koalisjoner har ofte også velgerne store forventninger til partier som kommer inn med få mandater, og de blir nesten alltid straffet for det av velgerne ved neste valg. Særlig hvis man, sånn som i dette tilfellet, gjør seg høy og mørk tidlig i perioden, sier han.
Fikk «koftetillatelse» av ordføreren
Martin Veľký er opprinnelig fra byen Martin i Slovakia, men sier «jeg er fra Nesseby».
– I fjor fikk jeg æren av å ta i bruk Nesseby-kofta. Ordfører Knut Store ga meg tillatelsen, forteller han på klingende samisk.
Han har lært seg språket etter flere år i både Kautokeino og Nesseby. Nå er han i ferd med å fullføre barnehagepedagog-utdanningen ved Samisk høgskole.
– Jeg synes Nesseby er det fineste stedet i Norge. Vi har det veldig bra her, kan leve gode liv, men det finnes alltid et forbedringspotensial. Derfor har jeg blitt med i politikken, sier han til NRK.
SV-Bergstø: – Jeg er stolt
SV-leder Kirsti Bergstø som selv er fra Nesseby, sier hun har alle forventninger til at Martin Veľký vil gjøre en fantastisk jobb de fire neste årene.
– Jeg er stolt over å ha Martin på laget, og det er umulig å ikke ha respekt for den enorme innsatsen han allerede har lagt ned for Nesseby, sier hun til NRK.
SV-LEDER: Kirsti Bergstø.
Foto: Tom Balgaard/NRKBergstø sier eksempelet i hjemkommunen hennes og andre steder, viser at «hver stemme teller».
– Vi ser landet over, i små og store kommuner, at hårfine balanser noen ganger avgjør valg, som situasjonen i Bergen nå. Ingen må noensinne tro at det ikke nytter å stemme, at det ikke har noe å si, sier Kirsti Bergstø.