Fest uten rein

Sameland, ditt liv er sikkert reinen - bare ikke i Hammerfest.

Reinsdyr

Dyr og mennesker i pakt er ikke kort sagt enkelte steder i Finnmark.

Foto: Sannum, Tore / SCANPIX

Er blomsterbeddet borte? Sklei du på bæsjen igjen?

Kunne vært koselig med en bukett roser på bordet når det er reinbiff på menyen, men i Valg 2011 vekker reinklaver flere amorøse følelser enn kronblader hos undertegnede. Men så er jeg jo ikke Hammerfesting.

Same - et naturmenneske

Jeg har rein - i fryseren, videreformidlet fra slektninger og venner, også fastboende finnmarkinger med sterkere bånd til primærnæringen.

Vi er på en måte som iOs og Android - kommuniserer på samme nettverk, men har ulik plattform.

Jeg er ingen ivrig leser av Villmarksliv, selv ikke hos tannlegen. Jeg har bare sjelden berørt en gryntende, pulserende utgave av vesenet de kaller samenes kulturbærer. Jeg har som barn skutt med luftgæver på en stolpe og bommet.

Rein

Det er enten en god by å bo i, eller en rein i byen, mener politikerne.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Jeg har kastet med stang i elva Čábardasjohka i Kautokeino og furtet over mygg. Nyttårsaften har jeg sjelden speilet på himmelen for å se hvordan det kommende multeåret blir. Dersom jeg hadde deltatt i «Farmen» eller i «71 grader nord», hadde jeg antakeliigvis røket ut tidlig.

Alt skulle forandres

22. juli. Jeg var i regjeringskvartalet kort tid etter. Det luktet rart. Jeg ringte til en venn som alltid har hatt en rosepin på brystet og sa at nå får vel Siv sin sjanse. På vei gjennom Slottsparken møtte jeg en blødende kvinne. Hun hadde adgangskort med løve rundt halsen. Mens hun fikk hjelp, kom et tyvetall militære jeeper med sirene kjørende i karavane ned i krysset. Gardistene var utkommandert i skogen. Kronen måtte voktes. Ville landet den representerer noen gang bli det samme?

Samiske veiskilt i Bodø og samisk språkforvaltning i Tromsø måtte bli nærmest ikke-tema valgkampen

Senere viste det seg at jeg tok feil. Dette var ikke verket til ytterligere en Atta, men en helt ny type Anders. Vi måtte vise nestekjærlighet og omsorg, og retorikken måtte endres. Samene var også del av «multikulturen» det norske samfunnet skulle omfavne.

Samiske veiskilt i Bodø og samisk språkforvaltning i Tromsø måtte bli nærmest ikke-tema valgkampen.

Den norske identiteten var inkluderende og bare å nevne noe annet var en tid ekskludert.

I begynnelsen av august meldte NRK at Statens vegvesen må ut å spyle en tunnel for reinbæsj .

Noen uker etterpå brøt Carl stillheten rundt terroren og syntes å snakke om hundre unødvendige politietterforskere , noe han i ettertid har gitt uttrykk for å egentlig ikke mene.

Ned fra reingjerdet

Deretter ville Alf igjen drøfte tusen overflødige rein (ekstern kopling). Det var duket for et nytt kapittel i en klassisk føljetong om byreinen i vekstkommunen Hammerfest. Til glede for nye lesere, og forhåpentligvis alle stemmeberettigede.

Gjerdet som ble reist til fem millioner kroner hjelper ikke. Elektriske ferister på full styrke hadde ingen nytte.

Hammerfest i Finnmark

I Forsøl utenfor Hammerfest er det idyllisk. Men i mørket der bak truer skremmende vesener.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Tidligere har avisa Finnmark Dagblad fortalt om at kommunens miljøvernrådgiver ikke lenger kunne garantere for noe når det kom til rein. – Dette er dyr som er like intelligent som en hund, så de lærer jo, sa han.

Samme avis arrangerte nylig valgdebatt, og videoen derfra (ekstern kopling) er litt av et reinstyr.

I det hele tatt tyder alt på at det vil være bred lokalpolitisk enighet de neste fire år om at i Hammerfest skal dyrene være døde om det skal inviteres til reinsdyrfest.

Snehvit og dvergene

Utfra debatt og programmer er det LNG og langt fra ČSV som skal være varemerket for byen tidligere kjent som verdens nordligste.

Arbeiderpartiet: Det er 2000 dyr, og det er for mange. «Dem» gjeter heller ikke og gjør ikke sin plikt. De skulle reparere gjerdene, men det gjorde de ikke - vi måtte ta den jobben.

Den ubehagelige konsekvensen ved å fjerne rein fra Kvaløya er at den tyter ut et annet sted

Vi fikk ikke svar på telefonen før vi brukte reinpoliti. Mest sannsynlig slakter de ikke ned dyrene fordi kjøttet er for dyrt. Kvaløya må bli reinfri.

Sosialistisk Venstreparti: Den ubehagelige konsekvensen ved å fjerne rein fra Kvaløya er at den tyter ut et annet sted.

Fakling på Melkøya

Melkøya.

Foto: Allan Klo / NRK

Man sitter på begge sider av bordet i reindriftsnæringa og i Landbruksdepartementet. Næringa har nesten ikke legitimitet.

Kristelig folkeparti: Vi har respekt for næringa og det er kjempemange fine reindriftsutøvere. Og vi har respekt for dyra, det er fredelige dyr. Men vi må stille krav om at vi må ha ned antall reinsdyr her på øya fordi det er ikke et gresstrå igjen når dyra har vært her, og de er veldig magre.

Høyre: Vi må nok ta av silkehanskene når det gjelder rein på Kvaløya. I 1822 er reintallet på Kvaløya fastsatt til tusen dyr og det skulle gjelde for all framtid. Reingjerdet rundt byen innskrenker folks frihet ved at de må lete etter en port for å få tilgang til områdene utenfor. Reingjerdet rundt byen kan føre til problemer for framtidig utvikling ved at det skaper presedens som vi kommer til å angre bittert på om femten til tredve år.

Partiet vil ha kommunal representant tilstede når rein skal flyttes tll øya om våren for å derigjennom sikre at det ikke kommer for mange rein, og kommunal erstatningsordning der kommunen samler krav etter skadeverk og sender regningen til reineierne. Dyr som oppholder seg i sentrum eller bebodde områder må jevnlig transporteres vekk av kommunen, på reineiernes regning. Når de nye ordningene er innført, kan gjerdet rives, mener Høyre.

Høyre er helt enig med Arbeiderpartiet, men vil ha svar på hvorfor de har skiftet mening og nå gir uttrykk for det samme som Høyre.

Fremskrittspartiet har ment at det skal være fritt for rein for lenge siden, sier det.

Silkevevets kval

Silkehanskene varmer åpenbart 20 000 grønne fingre ved Melkøya, men ingen synes å snakke om silketørkler fremdeles har en plass i Hammerfest. Alle våker ved den andre flammen.

Nærkontakt med rein er det beste med Hammerfest, sa mange turister til NRK i 2005 . De syntes det var en dårlig ide å stenge dyrene ute.

Men for å si det på språket til mange på Hurtigruta - a seat in the governing body might be over an animal body.

Bilde

Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen, må selv gjete ut rein fra byen sin.

Foto: Piera Balto

Jeg var for en tid tilbake på museet Louvre i Paris, hvor den største attraksjonen, blant mange fantastiske kunstverk, er Mona Lisa. Hvem vet hvor mange billetter det maleriet selger.

Jeg kan ikke skryte å ha vært så mye i Hammerfest, men er det noe jeg husker fra byen, er det rein i gatene i tettstedet. Det har jeg aldri sett noe annet sted i verden. Det er sikkert mye annet flott ved Hammerfest. Jeg i min utilstrekkelighet vet ikke nok om det.

Heller ikke i det andre bysenteret i Finnmark høster reindrifta udelt jubel, enten det gjelder konflikter med bønder eller vannabonnenter.

Komagdyr

Rovaniemi har diktet opp julenissen, mens stemmer i Hammerfest og Alta vil avslutte Rudolfs eventyr. Og med det skyve fra seg en av de mest fargerike kulturhistoriene i hele verden, som det ikke har krevd fantasi å få knyttet til sine postnummer.

Så er det jo ikke slik at befolkningen skal leve i en turistbrosjyre. Alt er ikke bra med reindrifta.

Men ikke med asfalt, landsbruksområder og filtreringsanlegg heller.

Er reinen norsk eller samisk? For endel bare et dyr.

Men, hvis isbjørnen hadde vært samisk, ville det kanskje vokst roser på Svalbard.

Om klima hadde vært politisk.

Muligens bor det uansett for få fra Nord-Norge i Longyearbyen.