Fergefri E6 er ikke førsteprioritet

Samferdselsministeren kjører Norge på langs for å lære mer om utfordringene langs E6, og møter folk på turen som har noe på hjertet. En av de er ordføreren i Tysfjord, som ønsker fergefri E6. Men akkurat det står ikke øverst på prioriteringslista.

Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er nå i Nord-Norge for å se nærmere på E6.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Samferdselsministeren kjører Norge på langs for å lære mer om utfordringene langs E6, og møter folk på turen som har noe på hjertet. En av de er ordføreren i Tysfjord, som ønsker fergefri E6. Men akkurat det står ikke øverst på prioriteringslista til ministeren.

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen møtte i går samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i styrehuset på E6s eneste ferge.

– Nå er det sånn at Tysfjord er siste plassen der det er ferge langs E6, og dette er noe myndighetene kan gjøre noe med på sikt.

Tor Asgeir Johansen

I møte med samferdselsministeren fremmet ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen sitt syn om fergefri E6.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Dette sier ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen før han møter samferdselsministeren i styrehuset på E6s eneste ferge – MS Melshorn på sambandet Bognes-Skarberget.

Vedlikehold viktigere

Men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har ingen umiddelbare planer om å prioritere broer over Tysfjorden.

– Det er ikke mangel på viktige prosjekter i regionen og derfor blir det en diskusjon om prioriteringer. Ferjefri E6 er et godt og viktig prosjekt, men det haster mer å rette opp svinger og vedlikeholde bruer og tunneler før ferjen fjernes.

– Vi kommer til å gjøre oss mange gode erfaringer når vi bygger fergefrie veier, spesielt på Vestlandet. For der har man fjorder som er litt kortere, og det vil utvikles mye teknologi som kan være nyttig også her oppe i nord.

Store ambisjoner

Men Solvik-Olsen har ellers store planer for å utvikle veier rundt om i landet.

– Vi har store ambisjoner og skal investere mye i samferdsel fremover og fremskynde mange viktige veiprosjekter. Men da må vi også ha en oversikt over situasjonen før vi begynner å bruke penger og prioritere.

Og oversikt er han nå i ferd med å skaffe seg.

Samferdselsministeren er på turné langs Norge for å kartlegge utfordringer innen samferdsel, og turen har fått navnet #E6sommer.

– Vi kjører gjennom Norge fra Svinesund til Kirkenes, og stopper på havneanlegg, kaier, jernbaneterminaler, godsterminaler, flyplasser og alt som jeg har ansvaret for. Dette gjør vi for å få en oversikt over situasjonen langs veien, men det er E6 som er i fokus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

#E6sommer

I denne bilen kjører samferdselsministeren Norge på langs.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Opplever mye

Så langt har han fått opplevd mye på turen.

– Turen har vært kjempebra. Nord-Norge er fantastisk, det er storslått natur her som jeg tror turister nyter med stor åndedrag. Jeg har fått lov til å sitte på med lastebilsjåfører for at de skal få fortelle sin historie, og jeg var nettopp å spiste Nord-Norges beste multekrem i Hamarøy.

– Når været er som nå så er det fantastisk, men jeg er klar over at når vinteren kommer, det er mørkt ute og glatt på veiene så er det helt andre utfordringer for dem som langs på veien.

DETTE ER REISERUTA FOR SISTE DEL AV TUREN:

Tirsdag 1. juli
Avreise Narvik
Målselv: Møte med ordførere
Målselv–Tromsø
Tromsø: Politisk møte
Tromsø–Nordkjosbotn: Lokalt opplegg
Nordkjosbotn–Reisafjord
Reisafjord Hotell: Åpent folkemøte

Onsdag 2. juli
Reisafjord–Alta
Alta: Besøker Statens vegvesen i Kåfjord for orientering, møter lokale politikere.
Alta–Olderfjord
Olderfjord–Lakselv: Kjører med vogntog
Lakselv: Møter lokale politikere og næringsliv
Lakselv–Karasjok
Karasjok: Besøker Sametinget
Karasjok–Tana bru

Torsdag 3. juli
Tana: Møter lokale politikere og Statens vegvesen
Tana bru–Kirkenes
Kirkenes: Møte med kommunen, Telenor og Næringshagen og andre. Besøker E105, fylkesvei Jarfjord/Pasvik. Åpent folkemøte.
Retur Oslo