Fem nye artister er klare for Márkomeannu

Programmet for Márkomeannu 2015 er klart. Fem nye artister er klare for scenen på Gállogieddi med rap, punkrock, poprock, elektronika og joik.

Sancuari

Márkomeannu 2015 arrangeres torsdag 23.–lørdag 25. juli.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

De fem er Ailu Valle, Max Mackhé, Ivvár, Ylva og Sara Ajnnak. De fullbyrder sceneprogrammet, som utover de nevnte består av spennende navn som Jon Henrik Fjällgren, Sofia Jannok og Kitok.

Jon Henrik Fjällgren

Har du lyst å høre Jon Henrik Fjällgren i sommer, da må du ta turen til Evenášši i sommer.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Publikum kan ellers boltre seg med et mangfold av kunst- og kulturopplevelser; bestillingsverk, fortellinger, bokbad rundt bålet, samisk musikkhistorie, turmarsj og motbakkeløp, salmer og pianoimprovisasjon, dans fra russisk side av Sápmi, en skog full av overraskelser og mye mer.

Samisk rettighetskamp

Sofia Jannok

Sofia Jannok kommer til Márkomeannu.

Foto: Pressefoto

Et gjennomgående tema for flere av artistene og kunstnerne på årets program er samisk rettighetskamp og motstand mot eksploateringen av Sápmi. Den anonyme kunstner- og artivistgruppa Suohpanterror står bak årets utstilling på Márkomeannu, som publikum møter i form av ČSV, humor og svart virkelighet på propagandaplakater. Artister som Sofia Jannok, Max Mackhé og Niillas Holmberg har markert seg sterk i kampen for samiske rettigheter gjennom musikken og kunsten sin. Sistnevnte kan publikum møte både i kulturskogen, gjennom bokbad og som en del av bandet Ylva.

Hele Sápmi – for alle

Årets program inneholder artister og kunstnere fra både norsk, svensk, finsk og russisk side av Sápmi.

Marita Kristin Eilertsen

Márkomeannus festivalleder Marita Kristin Eilertsen.

Foto: Marita Kristin Eilertsen

– Márkomeannu skal være en festival for hele Sápmi og vi skal presentere artister og kunstnere fra hele Sápmi. Det er vi veldig glade for at vi nok en gang klarer. Programmet har også stor kunstnerisk bredde. Både de unge, kule samene, de som vil oppleve samisk kunst og kultur, de som vil lære mer om sine venners kultur og barnefamiliene vil trives på årets Márkomeannu, sier Marita Kristin Eilertsen.

Márkomeannu 2015 arrangeres torsdag 23.–lørdag 25. juli.

Korte nyheter

 • 158 positiiva iskosa Romssas

  Romssas duođaštedje ikte 158 koronanjoammuma, mii lea okta eanet go ovddit beaivve. 320 olbmos válde ikte koronaiskosa Romssas suohkana almmolaš koronaiskan báikkiin. Lagabui 600 olbmo leat dál Romssas erremis dán virusa geažil.

  Testsenter
  Foto: Jørn Inge Johansen / NRK
 • Stor rasfare på E6 ved Troms

  E6 Nordre Hatteng, sør for Skibotn er stengt med ny vurdering til kl. 12 grunnet et ras som gikk i natt. Alle småveier er også stengt. – Det er lavt skydekke så vi venter på litt bedre forhold. Alle småveier rundt ser det også verre ut, så vi håper at E6 kan bli åpnet utover dagen, sier trafikkoperatør Jonas Johnsen.

 • Oktiibuot badjel 500 000 koronanjoammuma

  Norggas leat dál eanet go 500 000 olbmo vásihan koronanjoammuma. Lávvordaga duođaštuvvojedje 8477 lasi koronanjoammuma, ja nu lea ge ollislaš lohku 504 789 njoammuma Norggas das rájes go pandemiija maid ollii Norgii, čájehit Álbmotdearvvašvuođa instituhta logut.

  Ikte ledje 228 koronabuohcci divššus buohcciviesus, mii lea 24 unnit go ovddet beaivvi.

  Testkø Adamstuen 13.desember
  Foto: Vegar Erstad