NRK Meny
Normal

Finnmarkinger feiret Grunnloven i Oslo

I dag var det feiring av Grunnlovens 200 års jubileum i Oslo. Både ordførere og andre gjester fra det ganske land deltok på festen.

Anne Toril Balto, Ragnar Olsen, Alf E- Jakobsen, Eva D. Husby og Anne Karin Olli.

Karasjok-ordfører Anne Toril Balto (Sp) Kvalsund-ordfører Ragnar Olsen (Ap) , Hammerfest-ordfører Alf. E. Jakobsen (Ap) Hasvik-ordffører Eva D.Husby (Ap) og Måsøy-ordfører Anne Karin Olli (H) var alle fornøyde med dagens feiring i Oslo av Norges Grunnlov, som har 200 års jubileum lørdag 17.mai.

Foto: Mette Ballovara / NRK

I år fyller Norges Grunnlov 200 år, og dette ble i dag markert av Stortinget med jubileumsmøte i stortingssalen, og et åpent publikumsarrangement på Eidsvolls plass, som både flere av politikerene og folk fra hele landet deltok på.

Historisk dag

Ordfører i Måsøy kommune Anne Karin Olli var en de mange som var med og deltok under feiringen på Eidvolls plass og hadde pyntet seg med kofte for anledningen. For henne betydde det mye å være med på denne markeringen av Grunnloven.

– Dette er en historisk dag, så det er veldig gøy og spesielt å delta på denne dagen, sa Måsøy ordfører Anne Karin Olli.

Hun fortalte at de tidligere på dagen hadde vært på Det Norske Teateret sammen med blandt andre Jan Tore Sanner, for de dro til Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

Jubileumsmøtet på storskjerm

Jubileumsmøtet i stortingssalen ble vist på storskerm i Oslo.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Olli, som opprinnelig er fra Porsanger, gledet seg veldig over å se at det var flere koftekledde å se utenfor Stortinget, noe som hun mener viser at samene også er en del selvfølgelig del av denne feiringen.

– Jeg er stolt over å se at folk har på seg kofte, og at de er stolte av å bære den, sa hun.

– Norge er et fantastisk land

Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen var også blant de mange ordførere, som hadde tatt turen fra Finnmark.

Feiringen og begivenhetene i Oslo har fått ham til å tenke på hvor fantastisk det faktisk er å bo i Norge.

– Vi er priviligerte som bor i et land som har en Grunnlov, og hvor det også er rom for at det kan bli gjort tilpasninger. Vi har et fantastisk demokrati, og et lokalt selvstyre, og mange flotte ordførere i dette landet, sier Jakobsen..

Koftekledde

I dag var det flere som hadde kofte på i anledning feiringen av grunnloven, noe som gjorde blant annet Måsøy`s ordfører stolt.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Et høydepunkt for mange av ordførerne er utvilsomt besøket på Slottet.

Hammerfest-ordføreren har møtt både Kongen og Dronningen ved flere anledninger, men han synes at det var stats med nytt besøk på Slottet..

– Jeg ser frem til å treffe dem igjen, de er svært hyggelige begge to, avsluttet Jakobsen.

Ordførere fra Finnmark

Fra venstre: Måsøy ordfører Anne Karin Olli(H), Gamvik ordfører Inga Manndal (Ap), Sør-Varanger ordfører Cecilie Hansen (SP), Karasjok ordfører Anne Toril Balto (Sp), Nesseby ordfører Knut Store (Ap ) Porsanger ordfører Knut Roger Hansen (H) og Kautokeino ordfører Klemet Erland Hætta (Sfp).