Ingen feiring på Samenes nasjonaldag

På søndag feirer samene over hele Sápmi Samenes nasjonaldag, men Tysfjord er det totalt stille.

Drag i Tysfjord opplever solid utvikling
Foto: Sander Andersen / NRK

Anders Sæther

Tysfjord-ordfører Anders Sæther.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi skal i det minste heise flagget, sier ordfører Anders Sæther til papitutgaven av den samiske avisa Ávvir.

Tysfjord kommune i Nordland fikk i 2006 offisielt godkjent å bruke det samiske navnet "Divtasvuona suohkan" sidestilt med det norske navnet.

– Må ha glemt det totalt

Det er den samiske avisa som tar det opp med ordføreren at det ikke er noen arrangementer i forbindelse med feiringen av Samenes nasjonaldag 6. februar.

Árran - lulesamisk senter

Árran - lulesamisk senter.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Er det ikke noen arrangementer denne dagen? Det har jeg ikke tenkt på en gang. Da må vi ha glemt det totalt, men vi skal i det minste heise flagget, sier en tydlig overrasket Anders Sæther til avisa.

Sæther understreker ovenfor avisa at kommunen ikke pleier å stå for offentlige feiringer. Han minner samtidig om at det er det lulesamiske senteret Árran som er samlingsstedet for samene.

Alle de andre samiske kommunene har forksjellige arrangementer 6. februar, unntatt Tysfjord kommune. Det eneste som skjer der er gudstjeneste med samisk luturgi. I Tysfjord står læstadianismen sterkt blant lulesamene.

– Trist

Miriam Paulsen

Miriam Anna Stina Paulsen (NSR).

Foto: Harrieth Aira / NRK

Åge Nordkild (NSR) og Miriam Anna Stina Paulsen (NSR), som begge er valgt inn på Sametinget fra Vesthavet valgkrets, synes det er beklagelig at gudstjenesten er det eneste som skjer denne dagen.

– Det er trist at man ikke en gang har en sosial sammenkomst, sier Paulsen til Ávvir.

– Dette er ikke helt bra, spesielt når man tenker på at Tysfjord hører inn under forvaltningsområdet for samisk språk, sier Nordkild.

Det skal nevnes at det i etterkant av Samenes nasjonaldag arrangeres noe som kalles for "Samiske dager i Nord-Salten" (ekstern lenke). Dette er det Tysfjord ASVO som står for. De har forskjellige arrangementer i perioden 7. til 11. februar, blant annet lassokasting, veving og duodji (samisk håndverk).