Feirer 10 års jubileum

Den eneste sørsamiske barnehagen feirer i dag 10 års jubileum. Barnehagen ligger i Snåsa.

Sørsamisk vegskilt i Snåsa kommune/Snoasen Tjielte.

Åarjel-saemiej maanagïerte i Snåsa kommune feirer i dag 10 års jubileum.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Det er en viktig begjæring å forsterke et truet språk, sier leder i Åarjel-saemiej maanagïerte, Susanne Valkeapää.

Startet i 1985

På Åarjel-saemiej maanagïerte lærer barna sørsamisk allerede i ett års alderen. Dette er den eneste sørsamiske barnehagen og den er i Snåsa kommune.

For det begynte med ei campingvogn. I 1982 satt daværende Forbruker- og administrasjonsdepartementet i gang et forsøksprosjekt med en ambulerende sørsamisk barnehage. Barnehagen, som var ei campingvogn, ble trukket rundt i det norske sørsamiske området og var noen uker på hver plass før de dro videre. Da kunne unger i området, enten de var hjemme til vanlig eller i en vanlig, norsk barnehage, komme dit og leke i lag med andre samiske unger og få møte samisk språk og kultur. Forsøksprosjektet ble avsluttet i 1985.

Foreldre jobbet hardt for å få en fast barnehage og drømmen gikk i oppfyllelse for 10 år siden. Da opprettet Snåsa kommune sørsamisk barnehage til Snåsa.

Viktig arena for språket

Det er tilsammen 30 samiske barnehager i Norge. Førsteamanuensis ved samisk høyskole, Jon Todal, har forsket på språkbruken i barnehager.

Professor Jon Todal

Førsteamanuensis ved samisk høyskole, Jon Todal, sier at barnehage er en viktig arena for språk.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Samiske barnehager i sørsamiske områder og i andre plasser hvor det er lite samiske arenaer, så er barnehagen en viktig arena for å bevare det samiske språket.

– Sørsamisk snakkes ikke av så mye i hjemmet, og da lærer barna sørsamisk i barnehagen. Da er det viktig at det er naturlig for barna å snakke sørsamisk når de er i barnehagen, sier han.

Gleder seg å vise frem barnehagen

Leder i Åarjel-saemiej maanagïerte, Susanne Valkeapää gleder seg å vise frem deres barnehage.

– Det blir kjempegøy, jeg håper at det er mange som kommer og ser hvor bra vi har det, sier hun.

Konserter, teater og middag er på programmet under feiringen. Feiringen startet klokken 11.00 og varer til klokken 14.00.