- Slag i trynet på pasienter

Kommune- og fylkespolitiker for Venstre, Trine Noodt, mener det er noe alvorlig galt med sykehusstrukturen i Finnmark, når pasienter kan risikere å måtte reise i tre dager for en legetime ved Hammerfest sykehus.

hammerfest sykehus

Hammerfest sykehus.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Igjen blusser debatten om sykehusstruktueren i Finnmark opp. Bakgrunnen denne gangen er Helse Finnmarks innstramming i bruk av taxi for pasienter som ikke rent medisinsk har behov for det. For noen pasienter kan det i verste fall bety en reise på 3 dager for en times legetime.

Trine Noodt

Venstres Trine Noodt mener man må ha et alternativ til Hammerfest sykehus.

Foto: Robin Mortensen

– Det høres jo helt uholdbart ut med tre dager reise for en legetime, og det viser jo bare at sykehusstrukturen ikke er til beste for pasientene, sier venstres fylkestings- og kommunepolitiker Trine Noodt.

Ordner seg som oftest

Marit Kristine Hætta Sara er en av mange fra Kautokeino som har behov for sykehusbesøk i Hammerfest. Hun forteller om tilfellet med tre dagers reise for sykehusbesøk. Hun fikk time i Hammerfest på tirsdag. Fordi hun ikke hadde rekvisisjon, fikk hun beskjed om at hun måtte ta bussen.

Kommunikasjonsrådgiver ved Finnmarkssykehuset Eilert Sundt sier at når det gjelder pasienter i Kautokeino spesielt, så har de en avtale om at det går maxitaxi med pasienter mellom Kautokeino og Hammerfest nesten daglig.

Den er først og fremst beregnet for pasienter med medisinsk behov for transport med taxi, men hvis det er ledige plasser i den så kan den fylles andre pasienter som ellers hadde måttet ta buss.

«Det betyr at vi nesten alltid finner en løsning for pasientene, og det vil være bare i veldig sjeldne unntakstilfeller at noen trenger å overnatte både før og etter legetimen i Hammerfest», skriver Sundt.

Noodt mener dette ikke er holdbart.

– Det er ikke sånn det skal være, det skal ikke være pasientens problem.

Engasjerer flere

Også sametingspresident Aili Keskitalo lar seg engasjere av denne saken. På sin facebookside skriver Keskitalo:

«Man føler seg sjelden så liten som i samtale med Pasientreiser. Når man skal på sykehus er det fordi man har et helseproblem, kanskje med smerter og ubehag, og med en bakenforliggende angst om hva man skal oppleve og hvilke beskjeder man vil få. Det er uverdig at reisen skal bli en så stor tilleggsbelastning».

Aili Keskitalo på sykehjembesøk i Tysfjord

Sametingspresident Aili Keskitalo har følt seg liten i samtale med Pasientreiser. Her på sykehjemsbesøk i Tysfjord.

Foto: Sander Andersen

Trine Noodt mener man på kort sikt må ta tak i praksisen når sykehuset strammer inn på innvilgningen av transport. På lengre sikt mener Noodt man må få forandret på årsaken, som hun mener er en grunnleggende feil i sykehusstrukturen.

– Det er ikke holdbart at pasienter i Finnmark stadig vekk får slike slag i trynet. Vi hadde kommet bedre ut av det med et til lokalsykehus i Finnmark, blant annet på grunn av de klimatiske forholdene vi har.