FeFo sikrer synlige elgjegere

FeFo deler i år ut signalfargede capser til alle elgjaktlag som skal jakte på Finnmarkseiendommen. Formålet er å redusere faren for uhell.

Kjell Vidar Thomassen, Bente Alice Bakkevold, Adrian Olsen og jaktleder Bjørnar Pedersen er glad for

Kjell Vidar Thomassen, Bente Alice Bakkevold, Adrian Olsen og jaktleder Bjørnar Pedersen er glad for tiltaket, og tror sikkerheten blir bedre under elgjakta.

Foto: Jan Henrik Hætta/FeFo

Årlig er det vådeskuddulykker under jakt i Norge, hvor jegerne ved uhell skyter hverandre. De fleste skadene skjer under småviltjakt, men de alvorligste skjer under storviltjakt og bruk av rifle. Statistisk går det om lag halvannet år mellom hver gang menneskeliv går tapt.

Einar Asbjørnsen

Leder for utmarksavdelingen i FeFo, Einar J. Asbjørnsen

Foto: Eirik Palm/FeFo

Deler ut signalfargede capser

FeFo vil derfor gjøre elgjegerne mer synlige i terrenget, og deler i år ut signalfargede capser til alle elgjaktlag som skal jakte på Finnmarkseiendommen.

Årsaken til ulykkene er ofte knyttet til feilkoblinger som følge av høy spenning og assosiasjoner som gjør at skytter tror at det han eller hun skyter på, er et vilt og ikke et annet menneske. Signalfarger kan bidra til å redusere faren for slike feilkoblinger.

– FeFo skal være en synlig og ansvarlig grunneier, og vi ønsker å bidra til sikker jaktutøvelse og gode holdninger blant våre jegere, sier leder for utmarksavdelingen i FeFo, Einar J. Asbjørnsen i en pressemelding.

Påbudt i Finland

I flere land er plagg med signalfargede plagg påbudt, blant annet gjelder dette i vårt naboland Finland.

– Elgen er ikke utstyrt med fargesyn som fanger opp røde farger. Derfor er jaktluer eller andre signalfargede plagg godt egnet til å gjøre jaktlaget mer synlig for andre brukere og for hverandre, uten at man skremmer elgen, sier Asbjørnsen.