På rypekontroll med FeFo

Denne uken har det vært kontroller av rypejegere i Kautokeino. NRK fikk være med på kontroll.

FeFo og SNO kontrollerer rypejegere
Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

10. september startet rypejakta, der mer enn 50 000 entusiastiske nordmenn deltar hvert år.

Finnmarkseiendommen (FeFo) som grunneier i Finnmark, har taksert rypestanden, og funnet ut at det er lite rype i år. Derfor er det innført dagskvoter på to liryper og tre fjellryper i hele fylket.

Med helikopter på kontroll

Denne uken var det kontroll av rypejegere i Kautokeino, og NRK Sámi Radio fikk bli med Statens naturoppsyn (SNO) og FeFo på kontroll i Kautokeino-området med helikopter.

Henrik Eira fra SNO og Einar Asbjørnsen fra FeFo er de som denne dagen er ute på kontroll.

– Bra med kontroll

Rypejeger André Michelsen

Rypejeger André Michelsen

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Brødrene Jon og André Michelsen fra Bergen har jaktet ryper i Kautokeino siden 1993, og det er første gang de blir kontrollert, forteller André Michelsen. De har ikke med seg jaktkortene sine, de ligger i hytta de leier, og Michelsen skjemmes litt. Likevel synes han det er bra med kontroll.

– Det gjør ingenting at man blir kontrollert, det er forebyggende. Da vil de aller fleste holde seg til det regelverket som er satt.

– Ikke greit med dagskvote

Dagskvotene har ikke skremt Bergen-mennene fra å reise helt fra Bergen.

– Nei, det har det ikke. Likevel synes jeg ikke det er riktig med dagskvote. Nå har vi vært tre mann som har jaktet i to dager, så kvoten settes av seg selv. Det er ingen som har lyst til å kjøre så langt og så være med på å utradere bestanden. En er forsiktig når bestanden er lav.

– Dere fikk advarsel for å ikke å ha hatt med jaktkort. Hvordan var det?

– Det er jo en side ved det å bli kontrollert. Nå fikk vi jo en lærepenge og uansett hvor vi er neste år, så kommer vi til å ha jaktkortet med i lommen. Det er litt pinlig å ikke ha med det en skal ha med når en er på jakt, men jeg synes det er helt greit å få en advarsel.

– Positivt med forskning

SNO og FeFo ønsket spesielt å sjekke rypejegere i et 200 kvadratkilometer stort område i Kautokeino, som er avsatt til et treårig rypeforvaltningsprosjekt. I disse områdene er det ingen dagskvoter, men her har FeFo ganske god oversikt over hvor mange ryper det finnes der.

Olav Myhr

Rypejeger Olav Myhr

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Olav Myhr fra Kvæfjord i Troms, har jaktet i disse områdene i flere år, og han sier dette om at det er et prøveprosjekt i dette området.

– Jeg synes at all forskning på naturen er av det positive, så jeg godtar det uten forbehold. Jeg synes det er spennende det som foregår her, sier Myhr. Han tror at de fleste rypejegerne ikke skyter så mye fugl i år, siden det er lite ryper.

– Jeg og jaktkameraten min har skutt hver vår rype i dag. Det blir ikke så mye matauk, men vi har kjempeflotte naturopplevelser og er veldig heldige med været.

– Lite jegere

Under helikopterturen observes få jegere. Seniorkonsulent Einar Asbjørnsen i FeFo, som er med på flyturen, sier dette om kontrollen:

– Vi er veldig godt fornøyd med flygningen. Det er veldig få jegere, både i prosjektområdet og utenfor. Jeg hadde trodd vi skulle treffe litt flere jegere, sier Asbjørnsen.

FeFo har taksert rypestanden i Kautokeino til å være fem ryper pr. kvadratkilometer, i fjor var det 10 ryper pr. kvadratkilometer og i 2006 20 ryper i de samme områdene.

Kautokeino er det området hvor det selges flest jaktkort til rypejakt, og sånn har det også vært i år.

FeFos Einar Asbjørnsen på rypekontroll

FeFos Einar Asbjørnsen på rypekontroll

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK