Hopp til innhold

Får St. Olavs Orden: – En stor ære

H.M. Kongen har utnevnt samfunnsmedisiner Ole Mathis Hetta til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for hans pionerinnsats for urfolks rettigheter og helse.

Ole Mathis Hetta
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Lege og samfunnsmedisiner Ole Mathis Hetta er fra Siebe i Kautokeino, og bor i Stavanger. Han har i mange år arbeidet med samfunnsmedisinske spørsmål som distrikslege, kommuneoverlege, kvalitetsrådgiver og fylkeslege.

Bedret helsetjenestene for urfolk og samer

I sin karriere har Hetta arbeidet spesielt for at helsetjenestene må tilpasses samisk språk og kultur.

– Det er en stor ære, man blir jo rørt. Jeg blir ydmyk og stolt på samme tid. Stolt i en positiv mening, over at det arbeidet jeg har fått være med på i mange tiår, har gitt en slik høy utmerkelse, sier Hetta.

Hetta har visst om dette i fire-fem uker allerede. Da ble han oppringt av fylkesmannen. Men det var først i dag at det ble offentliggjort på kongehuset.no .

– Hva betyr dette for deg?

– Personlig betyr det at jeg er veldig glad, men jeg synes det betyr en del også for den samiske befolkning, for dette har jeg fått for det arbeidet jeg har vært med på i mange tiår for samiske rettigheter, i forhold til å bedre helsetjenesten for samer, og også for helsetjeneter og rettigheter for folk i andre deler av verden.

Jobbet mye i utlandet

Hetta har i en årrekke vært involvert i flere helseprosjekt i utlandet. Han arbeidet i flere år i Sør-Sudan og Tanzania. I tillegg har han vært konsulent og evaluator i Kina, India, Liberia og andre afrikanske land, hvor fremmelse av kommunikasjon, språk, kultur og lokal involvering har vært viktige måter å jobbe på.

– Min viktigste måte å arbeide på var å involvere lokalbefolkningen. De skulle kjenne at det var deres helsetjeneste og at de bestemte over den. Dette, sammen med at vi har fått vite at Samisk helsepark i Karasjok skal realiseres, gjør at jeg ser at det begynner å bli en sammenheng. Vi har oppnådd noe også i samisk sammenheng.

Fått mange priser

Hetta har tidligere jobbet som seniorrådgiver i samisk samfunnsmedisin i Helsedirektoratet, men er nå pensjonist. Likevel har han mer enn nok å fylle tiden sin med. I 2014 ble han valgt som leder i den samiske legeforeningen , og han er fortsatt leder.

– Det fortsetter jeg med i to år til. Jeg har vært pensjonist nå i to og et halvt år, men har så mye å gjøre, blant annet med styrearbeid, at jeg ikke vet hvordan jeg rakk å jobbe da jeg var i fullt arbeid, ler Hetta.

Hetta mottok i 2013 Karl Evangs pris for sitt arbeid for den samiske pasienten . Han har også fått fyrbøterprisen i 2015 fra Den norske legeforening.

– St. Olavs Orden henger nok høyest av disse, sier Hetta.

Overrekkelse 2. september

Hetta vil dele æren med å ha oppnådd resultater med sine mange medarbeidere gjennom mange år.

– Det er så mange andre som har jobbet sammen, blant annet om å realisere Samisk helsepark. Det må jeg si ellers også, at det er mange gode medarbeidere som jeg har hatt gjennom mange år, som har vært med på å legge til rette for at vi kunne få til det arbeidet vi har fått være med på, forteller Hetta.

Dekorasjonen vil bli overrakt ved et arrangement på Ledaal i Stavanger fredag 2. september 2016, klokken 13.00.

– Jeg gleder meg veldig til overrekkelsen. Da kommer også mine søsken, andre slektninger og venner hit. Det blir stort, sier Hetta.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK