NRK Meny
Normal

Får ikke rekruttere helsepersonell

Norske Anne Marie Kristensen driver et rekrutteringsfirma i Finland. Hun tilbyr jobber for finsk helsepersonell i andre europeiske land. Hun har ikke sett noen grunn til å flytte driften av firmaet før nå.

Helsepersonell med båre

Illustasjonsbilde. Har ingenting med saken å gjøre.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Saken er den at finske myndigheter ikke syns at man skal annonsere finsk helsepersonell til utlandet.

I forrige uke bestemte noen på Arbeids- og næringsministeriet om å ikke tillate annonsering av finske sykepleiere og leger til utlandet.

– Det er ikke første gang de har gjort en slik bestemmelse. Jeg kan huske at de har gjort det minst tre ganger før. Så dette blir vel fjerde gang. Det kommer som oftetest før jul eller før påske, sier hun.

Ingen hensikt å drive videre

Anne Marie Kristensen

Anne Marie Kristensen

Foto: Privat

Kristensen sier at det nesten ikke er noen hensikt å drive et firma i et land som er så negativt innstilt til selvstendige næringsdrivende.

– Jeg flytter på inntekter til Finland hele tiden fordi jeg bare har norske kunder og ser meg lei av å drive firma i et land som hele tiden har en slik negativ næingspolitisk linje, sier hun.

– Bort i mot 5000 finlendere har dratt til Estland for å starte firma der, og det forteller ganske mye, sier hun.

Hun fikk svar på fra EURES (se faktaboks på høyre side) om at hun kunne publisere sine annonser på norske nettsider.

– Har fått mail fra finske EURES. De mener at som et kompromiss for at jeg ikke kan ha annonser på finske nettsider, er å ha annonser på NAV sine sider.

– Det er helt idiotisk

Kristensen mener at det er helt bortkastet å drive et firma hvis en må gå gjennom andre lands myndigheter for å få publisert en annonse.

– Du må gå via norske myndigheter og via NAV for utlandet for å utannonsere stillinger i Finland. Det er helt idiotisk. Det er molboaktig.

Bedre muligheter i Norge

Konsekvensene av dette vedtaket er at Kristensen ikke har interesse for å drive firmaet sitt i Finland. Til tross for klager mener Kristensen at forholdene for næringsdrivende er mye bedre i Norge.

–Det er så gode skatteforhold og alt annet i Norge. Det er så gode tilbud når man driver firmaer i Norge, spesielt på grensen og i innlandsområder, sier Kristensen.

Hun forteller videre at hun er blitt tilbudt blant annet gratis kontorplass i Norge.

– Vil dette bety at hvis du ikke flytter firmaet til Norge, så må du legge ned?

– Ja, definitivt, sier hun.