NRK Meny
Normal

Får ikke med svenske ministre til urfolksforum i FN

Sametingspolitiker er skuffet over at Sverige ikke sender ministre eller andre fra tjenestemannsnivå til FNs Permanente forum for urfolkssaker som starter i neste uke.

Josefina Lundgren Skerk.

Josefina Lundgren Skerk savner svensk engasjement i urfolkssaker.

Foto: Jenny Israelsson Skoglund / Sveriges Radio Sameradion

Mandag starter FNs Permanente forum for urfolkssaker i New York, men uten representanter fra Sveriges regjering.

– Jeg er skuffet over at Sverige ikke engasjerer seg mer i urfolkssaker og sender ministre til å følge forumet, sier Sametingsrepresentant Josefina Lundgren Skerk i det svenske sametinget til Ođđasat.se. .

Sverige vil ha representanter fra den svenske FN delegasjonen i New York, under FNs Permanente forum for urfolkssaker, men det synes ikke Josefina Lundgren Skerk er nok.

Savner urfolksengasjement

Uten representanter fra Sveriges regjering, vil ikke deltakerne fra Sametinget i Sverige kunne delta i samtaler på statlig nivå.

FNs permanente forum for urfolkssaker

FNs Permanente forum for urfolkssaker starter uten representanter fra den svenske regjeringen.

Sametingsrepresentant Josefina Lundgren Skerk tenker at Sveriges kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke burde vært med til New York.

– Det hadde vært på sin plass at ansvarlig minister for urfolkssaker i Sverige hadde vært med på FNs Permanente forum for urfolkssaker, og jeg savner virkelig et urfolksengasjement i regjeringen, sier Josefina Lundgren Skerk til Ođđasat.se.

To uker

FNs Permanente forum for urfolkssaker i New York varer i to uker, og Sametinget i Norge sender flere representanter til møtet, hvor de også vurderer innlegg under flere av dagsordenpunktene, skriver Sametinget.no.

Både Sametingspresident Aili Keskitalo, politisk rådgiver Runar Myrnes Balto, internasjonal representant John Bernhard Henriksen og direktør Rune Fjellheim vil representere Sametinget i Norge.