– Utfordrende å få spillere fra de øverste divisjoner med til Conifa

Sápmi deltar i Conifa World Cup i Östersund i juni, men det kan bli uten spillere fra de øverste divisjonene.

Sápmis herrelag i fotball 2008

Sápmis herrelandslag i 2008, da uten spillere fra de øverste divisjonene. Det kan bli realiteten i år også.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– V prøver å ta ut de beste fotballspillere, hvis de får fri fra deres lag. Sápmi har jo spillere fra hele Norge, og de holder et høyt nivå. Vi har spillere helt oppe i Tippeligaen og i 1. divisjon. Men det er en utfordring å få de spillerne med, fordi når Conifa World Cup arrangeres, så har de spillerne fortsatt seriespill i Norge, sier Isak Ole Hætta, som er foreslått som trener for Sápmis herrelag.

Må kanskje hente spillere fra 3. og 4. divisjon

Hætta sier at hvis spillere fra de øverste divisjonene ikke blir med, så må de gå nedover i divisjonssystemet.

– Da må vi gå nedover i divisjonene. Men vi skal prøve å få noen spillere med fra for eksempel Alta IF som spiller i 1. divisjon. I Alta IF er det veldig mange samiske spillere, og hvis de spillerne ikke har fått spilt fast i første elleveren på den tiden når Conifa World Cup arrangeres, så kan vi kanskje få de med. Og på den måten så får de kamptrening og framgang, og kanskje de er blitt bedre når de returnerer til klubbene sine. Kanskje vi må hente spillere i 2. og 3. divisjon, og vi må også kanskje hente spillere fra 4. divisjon, forteller Hætta.

Spillere fra Sverige, men ikke fra Finland og Russland

Isak Ole Hætta forteller at de vil også hente de beste samiske spillerne i Sverige, men at det er ingen samiske spillere fra Finland og Russland.

Isak Ole Hætta (t.v.) og Håkan Kuorak

Isak Ole Hætta og Håkan Kuorak vil også hente de beste samiske spillerne fra Sverige.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Vi har folk som jobber med å finne spillere i Sverige, og vi har veldig mange spillere som spiller i forskjellige divisjoner. Vi har spillere som spiller i Superettan, som er det samme som 1. divisjon i Norge, men også spillere i 2. divisjon. Håkan Kuorak jobber med å finne samiske spillere i Sverige, og han sender rapporter om spillere som han finner til meg. Så ser vi om det er mulig å få de spillerne med til Östersund.

– I Finland så har vi veldig få samiske spillere, og slik har det alltid vært. Og det har vært vanskelig å finne spillere i Finland. Og jeg tror ikke vi har noen spillere fra Finland og Russland med, sier han.

Norske landslagsspillere med i Sápmis tropp?

Hætta sier at det hadde vært mulig å ta med de samiske spillerne som spiller for det norske landslaget, men at det kan bli vanskelig.

– Det hadde vært mulig å få med spillere med fra det norske landslaget, som for eksempel Tom Høgli. Vi har vært i kontakt med Tom Høgli, og han hadde hatt lyst og muligheten til å bli med til Östersund. Men han er proff i Belgia, og han hadde planlagt hele ferien sin når serien slutter. Og i år så kolliderte Conifa World Cup med ferien, så da passet det ikke for han.

– Og de andre norske landslagsspillerne, som for eksempel Morten Gamst Pedersen, spiller i Tippeligaen som fortsatt har seriespill når World Cup starter. Så det er vanskelig og utfordrende å få de spillerne med til Östersund, forteller han.

Sápmi en av favorittene

Isak Ole Hætta får høre at Sápmi er en av favorittene i Conifa World Cup, og sier at han håper at de klarer å komme seg til kvartfinalen.

– Jeg har alltid høye forventninger til det laget som jeg er trener for, og det er jo trenerens jobb å forberede spillerne så godt som mulig. Slik at de fungerer sammen og sammen finner spillemåten vår. Og forhåpentligvis så kommer vi oss til sluttspillet, til kvartfinalen ved å bli nummer en eller to i gruppen vår, sier han.

Hvis tippeliga, og 1. divisjonsspillere i Norge og Sverige ikke kan bli med, er Sápmi fortsatt favoritter?

– Ja, jeg mener at Sápmi likevel er favoritter. Jeg tror ikke de andre lagene holder så altfor høyt nivå, jeg vet om et par lag, som for eksempel Kurdistan, de har veldig gode spillere og har gjort det veldig bra de gangene de har deltatt. Så jeg holder Kurdistan som en av favorittene sammen med det italienske laget Padania. Men jeg har også hørt at Tamil tigerne skal være et veldig bra lag, svarer Hætta.

Ikke hørt om Abchazia

Isak Ole Hætta forteller at han ikke vet mye om laget Abchazia, som er i Georgia. De er i samme gruppe som Sápmi, sammen med Occitania.

– Abchazien har ikke tidligere vært med, så de kjenner vi ikke veldig godt. Men det andre laget, Occitania, har deltatt før og de holder et ganske så høyt nivå. Men jeg tror vi har en god mulighet til å slå de, sier Isak Ole Hætta til slutt.