Får ikke «sladderunnskyldning»

To ganger har hun bedt om å få beklagelse for det hun mener er sverting av tidenes kanskje største samiske kunstner – begge gangene har hun fått nei.

Forestilling

Fra teaterstykket «Áillohaš - beaivvi bárdni», som hadde premiere i mars i år.

Foto: Nico Backström

«Mye sladder og insinuasjoner» mente NRKs anmelder om Beaivváš teaterstykket som omhandler Nils-Aslak Valkeapääs liv. Niesen til multikunstneren krevde unnskyldning fra teateret, fordi hun mener stykket setter familiens navn i vanære.

Liisa Valkeapää heter niesen til avdøde Áillohaš, eller Nils-Aslak Valkeapää. Hun mener at stykket som Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš satte opp sammen med Det finske nasjonalteateret, og den finske frigruppa Ruska, skitner til minnet om en av tidenes mest kjente samiske kunstnere.

I april skrev hun derfor et brev til Beaivváš, og krevde unnskyldning for fremstillingen av hennes onkel. Det fikk hun ikke. Hun skrev nytt brev i mai. I andre brev som Liisa Valkeapää mottok fra Beaivváš i forrige uke, var det fortsatt ingen unnskyldning.

Vil ikke unnskylde

Teatersjef i Beaivváš, Haukur J. Gunnarsson, skriver i brevet til Valkeapää at han beklager at hun synes stykket skitner til Áillohaš ettermæle, men at teateret ikke kan unnskylde for måten kunstneren er fremstilt på, siden teateret har rett til kunstnerisk frihet.

I tillegg skriver Beaivváš at stykket er ment som en hyllest til Nils-Aslak Valkeapää, og avslutningsvis takker han niesen til Áillohaš for brevene.

Sier påstandene er løgn

Liisa Valkepää får støtte av Ánde Somby, som har jobbet sammen med multikunstneren.

– Hun har på en svært menneskelig måte spurt om Beaivváš kan be om unnskyldning, og da mener jeg de bør være like menneskelige tilbake, sier han til NRK Sápmi.

Påstandene i stykket mener han er regelrett løgn.

– Det er så tydelig at påstandene om avdøde Nils-Aslak Valkeapää i teaterstykket er løgner.

Somby mener at dersom et teaterstykke bidrar til å såre enkeltmennesker, så er det er feil måte å anvende seg av kunstnerisk frihet, og han sier at en unnskyldning fra teateret er på sin plass.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nils-Aslak Valkeapää og Ánde Somby

Musiker og jurist Ánde Somby mener Beaivváš skylder Liisa Valkeapää en unnskyldning. Her er Somby (høyre) sammen med Áillohaš under et litteraturseminar i Sirma på åttitallet.

Foto: Pekka Sammallahti

«Det er noe veldig ekkelt ved det.»

NRKs anmelder Per Kristian Olsen skriver blant annet følgende om stykket:

«Til nå har vi fått vite at Valkeapääs foreldre tvinger datteren til å gifte seg med en rik mann. Det tegnes et særdeles usympatisk bilde av Vakleapääs mor i denne prosessen. Det i seg selv må en skuespillforfatter kunne gjøre, men da må han kunne forsvare det kunstnerisk. Her reduseres det til ren utlevering. Det er noe veldig ekkelt ved det.»

  • Les hele anmeldelsen her

Skrevet nytt brev

I det første brevet beklager teatersjefen at Áillohaš sin mor, og Liisa Valkeapää sin bestemor, ble fremstilt som alkoholisert i stykket, og skriver at det kunne vært utelatt.

Liisa Valkepää krever likevel fortsatt unnskyldning for fremstillingen av Áillohaš, som blant annet selvdestruktiv. Hun har derfor sendt sitt tredje brev.

«Det er svært beklagelig at teateret ikke vil renvaske min onkel, min mor, min bestemor, min bestefar, familien, og våre etterkommere.», skriver hun i brevet sitt, og legger til at teateret på denne måten også bidrar til å skitne til sitt eget ry.