Får 300.000 kroner til oppussing

Samiske kunstskatter ved De Samiske Samlinger i Karasjok skal nå sikres bedre.

Sámiid Vuorka Dávvirat
Foto: NRK Sápmi / NRK

– Slik kunstsamlingen nå er oppbevart ved De Samiske Samlinger står flere verk i fare for bli skadet. Dette er en svært viktig oppgradering, som ikke kan utsettes lenger, mener sametingsrådsmedlem Henrik Olsen.

For å få fortgang i dette arbeidet har Sametingsrådet bevilget 300 000 kroner til RiddoDuottarMuseat for oppgradering av sine magasiner.

De samiske samlinger i Karasjok har nemlig ikke lenger plass til verdens største samling av samisk samtidskunst. I høst begynner derfor flytting av kunstsamlingen til nye lokaler, en flytting som er beregnet å ta tre år.

– Fortjener bedre forhold

Henrik Olsen

Sametingsråd Henrik Olsen.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK SAPMI

I årevis har de dårlige lagringsforholdene for denne kunstsamlingen skapt oppslag i mediene. Olsen erkjenner at denne situasjonen ikke kan fortsette.

– Samlingen med uvurderlig samisk kunstskatter fortjener bedre forhold og vi anerkjenner RiddoDuottarMuseats behov for oppgradering. Vi må ta dette taket nå, slik at ettertiden også kan få glede av samlingen, uttaler Henrik Olsen i en pressemelding om bevilgningen.

Kunstsamlingen består hovedsaklig av samisk samtidskunst, både billedkunst og dáiddaduodji, samt kunst fra andre urfolk og interessante referanseverk.

De samiske samlinger (nordsamisk: Sámiid Vuorká-Dávvirat) i Karasjok ble etablert i 1972 og var hovedmuseum i Norge for samisk kunst, kultur og historie frem til 2006. Da ble museet slått sammen med tre andre museer i Indre-Finnmark.