Får 200 kroner for å snakke samisk

Ellen Kristina Saba og andre kommunepolitikere i Tana oppmuntres til å bruke samisk på møtene. – Men det holder ikke å si buorre beaivi, altså god dag på samisk, svarer ordføreren.

Ellen Kristina Saba

Ellen Kristina Saba med ammepause under dagens kommunestyremøte i Tana.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Årsaken til den spesielle godtgjørelsen er at endel folkevalgte forberereder seg til kommunestyremøtene på samisk.

– Alle dokumentene vi får er skrevet på norsk. Hvis jeg skal holde innleggene på mitt morsmål, bruker jeg mer tid til forberedelsene, sier Saba til NRK.

Høyrerepresentanten sier 200 kr på langt nær dekker tiden hun bruker til innlegg på samisk. For henne er dette en viktig symbolsak.

– Politikerne må selv oversette deler av saksdokumentene. Samtidig er det viktig at vi som bruker samisk daglig, også gjør det på møtene. Denne godtgjørelsen vil imidlertid ikke jeg få ettersom jeg ikke står på valg, sier hun.

– Buorre beaivi holder ikke

Kommunestyret i Tana vedtok i dag nytt reglement for godtgjørelse til folkevalgte for neste fireårsperiode. «Samisk godtgjørelsen» på 200 kr gjelder pr. møte.

– Vil dette gjelde hvis jeg sier et ord på samisk i et innlegg, spurte Kåre Breivik (H).

Etter spørsmålet presiserte ordfører Frank Martin Ingilæ (Ap) at godtgjørelsen gjelder for innlegg på samisk.

– Det er ikke nok å si buorre beaivi, sier han.

Forøvrig skal ordførerens godtgjørelse være 80 prosent av stortingsrepresentantenes faste årlige godgjørelse. Det betyr at ordføreren i Tana skal ha 708.392 kr i godtgjørelse.