NRK Meny
Normal

Fanget fisk som har kreft

I Susquehanna-elven, som ligger i Pennsylvania, ble en abbor med kreft fanget.

Abbor med kreft

En slik abbor med ondartet svulst ble fanget i Susquehanna-elven i Pennsylvania.

Foto: John Arway / Pennsylvania Fish and Boat Commission

Det skriver ICTMN.com på sine nettsider.

Miljøeksperter fant en ondartet svulst på en abbor som ble fanget i Susquehanna-elven i 2014, ifølge Pennsylvania Fish and Boat Commission.

– Dette er det første tilfellet av kreft som er funnet på en abbor i elven, og denne sykdommen finnes sjelden i fiskearten. Dette er et tegn på dårlig fiskehelse. Bevisene gjør at vi må fortsette å ta noen handlinger på vegne av fiskearten, sa kommisjonsdirektør John Arway i en uttalelse gitt den 4. mai i år.

– Når vi fortsetter å studere elven, så finner vi første års- og voksne abborer med sår og nå nylig fikk vi en abbor med kreftsvulst, og dette vil ha en negativ innvirkning på fritidsfiske, sier Arway.

Tatt prøver av 22.000 abborer

Det er ikke blitt avdekket kreft av prøver som er gjort av 22.000 voksne abborer, som er blitt gjort siden 2005. Men de har funnet sår og lesjoner på unge abborer, står det i uttalelsen.

Uttalelsen peker ikke på industriell forurensing, men en undersøkelse gjort av Washington Post i 2013, viser at eksperter innen dyreliv ser på forurensing som en sannsynlig årsak til at fisker har sår og nå kreft.

Spesielt har fisken i den nedre delen av Susquehanna-elven, blitt truffet av perfekt storm av forurensing, parasitter og sykdom.

Dette har gjort at hann-fisken er blitt hormonforstyrret, som har resultert i at hann-fisken endrer kjønn, skriver Washington Post.

Utvalget har forsøkt å få Klima- og miljødepartementet og US Environmental Protection Agency (EPA), til å peke ut Susquehanna-elven som en svekket vannvei. Men til nå har ikke det vært nyttig, skriver Washington Post den 5. mai.

Fisk som svømmer i urbefolkningers områder, er kjent for å helseproblemer knyttet til forurensing, som i dette tilfellet ørreten med to hoder, som ble fanget i Idaho.

Susquehanna-elven renner gjennom forfedrene til Susquehannock stammen, og i 2012 mottok de den føderale betegnelsen «Kaptein John Smith Chesapeake National historiske sti».