– De unges kamp

Det er spesielt yngre samer som bør reagere på denne respektløse bruken av samenes symbolplagg, mener Suvi West.

Falske samekofter

Disse falske koftene ble brukt under 75-års jubileet til Murmansk regionen.

Foto: Alla Vasiljeva

– Jeg synes det er de unge som skal lage oppstyr og gi sin stemme til denne kampen, det er de som kan forandre verden, mener Suvi West.

West, kjent fra tv-serien «Njuoska bittut», er en av dem som reagerer på bruk av falsk kofte i offentlige sammenhenger. Denne debatten har igjen blusset opp etter at russiske dansere brukte falske samekofter under jubileet av Murmansk regionen nylig.

I Finland virker de ikke som at de har skjønt at det ikke passer å bruke falske kofter i offentlige sammenhenger, tror West, som legger vekt på at hun kun kan snakke for hennes egne synspunkt og erfaringer.

– Forferdelig blanding

Mens på russisk side av Sápmi, er Tatiana Egorova en av de som reagerer på den respektløse koftebruken under feiringen i Russland.

– Det er forferdelig hvordan de blandet sammen de over 30 forskjellige urfolkstammene i Russland under denne feiringen, uttaler Egorova, som er medlem av Samerådet.

Tatiana Egorova

Medlem i Samerådet, Tatiana Egorova (til høyre), synes det er forferdelig hvordan alle urfolkkulturene ble blandet sammen under feiringen i Murmansk.

Foto: Privat


Hun var ikke selv på tilstelningen i Murmansk, men hun forteller at hun hørte at i utgangspunktet ønsket arrangørene av feiringen at 30 stykker fra Lujávri skulle kle seg ut som reinsdyr. Hun forteller også at lokalmedia i Lujávri (Lovozero) har reagert på måten samene og Russlands urfolk ble presentert under jubileet.

– Mens Jelle som er bærer av den samiske kulturen i Lujávri ikke ble invitert, forteller Tatiana Egorova.

Falske kofter på circus

Antero Vuolab, som er godt voksen, joiker på Circus Finlandia. Under sine forestillinger er han iført sin ekte kofte. Nummeret etter Vuolab består av magikere kledd i falske samekofter. Han reagerer ikke spesielt på denne bruken av falske kofter.

Kiwi-kofta

Da Kiwi gjorde sitt koftestunt i egenkomponert grønn Kiwi-kofte i Tromsø oppstod det debatt om dette er riktig bruk av det samiske plagget.

Foto: ryan.txanson@gmail.com


– For meg gjør det ikke så mye, jeg har egentlig ikke tenkt så mye over det, men så lenge de som bruker sliker kofter ser representable og ordentlige ut så gjør det ikke meg noe.

Den samiske kulturen ikke synliggjort

I 2008 var det en demonstrasjon mot bruken av falske samiske kofter og symboler i Rovaniemi i Finland. Samen har ofte blitt portrettert som en skitten fyllik av ikke-samer. Dette er et bilde som samer ikke kjenner seg igjen i mener West.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Demonstrasjon i Rovaniemi

I 2008 demonstrerte sameungdom mot misbruk av samiske symboler.

Foto: Eilif Aslaksen

– Den finske staten har på ingen måte hjulpet til med å synliggjøre den samiske kulturen i undervisningen på skolen, dermed blir bildet av den skitne samen, som ofte blir portrettert i media, det folk sitter igjen med.

Hun ønsker at de eldre i det samiske samfunnet støtter opp om ungdom som ikke aksepterer måten samenes nasjonalplagg misbrukes. Den støtten føler hun mangler i Finland.

På internett er det mye rasistiske utsagn å spore i forbindelse med det at samer reagerer på at kofta deres blir misbrukt.

– jeg har mange ganger sørget over disse utsagnene, sier hun med sår stemme.

– I Norge er det OK å være same

Hun tror at måten å møte det på er at det må bli «OK» å være same, og om det skal skje så må det finske folket få mer innsikt i hvem samene egentlig er.

– Når jeg var yngre turte jeg ofte ikke å vise meg som same, fordi man ble gjort narr av. Mens i Norge er det anderledes, der er det «OK» å være same, den samiske kulturen æres på en helt annen måte, mener West.

Før hun igjen oppfordrer de unge til å ta standpunkt å vise at man ikke kan godta at andre gjør narr av deres fineste plagg.

Suvi West

Suvi West mener de unge bør stå frem og vise sitt engasjement mot misbruk av plagget deres. (Bildet er fra en annen sammenheng.)

Foto: Dan Robert Larsen / NRK